moderne-klassiekers-film

Welke films gaan de geschiedenis in als ‘moderne klassiekers’?

Elke generatie is met een aantal films opgegroeid die vandaag de dag als onbetwiste klassiekers worden bestempeld. Zo groeiden de babyboomers op met The Godfather, heb je een volledige generatie die samen met de Star Wars-reeks oud werd en vielen we in de jaren ’90 met onze neus in de boter door de release van meesterwerken als Goodfellas, Pulp Fiction en The Shawshank Redemption. Maar hoe zit het met de afgelopen jaren. Welke films staan over een halve eeuw bij onze (klein)kinderen te boek als ware klassiekers? Om daar achter te komen heeft Vrijmibro een lijst opgesteld van de beste en meest memorabele films sinds 2010. Sorry voor alle fans van The Dark Knight, maar je moet ergens een streep trekken.

Moderne klassiekers

Inception (2010)

Het paradepaartje van regisseur Christopher Nolan. En terecht, want de film waar ideeën in de dromen van anderen worden geplant, is zonder twijfel één van de beste films aller tijden. Aan werkelijk ieder klein detail is gedacht, zo min mogelijk is met behulp van CGI gedaan en met Leonardo DiCaprio, Tom Hardy, Marion Cotillard, Cillian Murphy, Joseph Gordon-Levitt en Ellen Page heb je een cast om je vingers bij af te likken!

Les Intouchables (2012)

Een Franse film waar het buitenland in rap tempo lucht van kreeg en op die manier een wereldwijd succes werd. Het verhaal van een donkere man die uit het niets een steenrijke man met een lichamelijke beperking moet verzorgen is niet alleen op papier bijzonder, maar op veel momenten ook even hilarisch als emotioneel. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

Django Unchained (2012)

Met deze film over Amerika’s slavernijverleden heeft Quentin Tarantino weliswaar een pikant onderwerp aangesneden, maar maakte hij het zich volledig eigen. Door de donkere gemeenschap wordt het gezien als hun superheldenfilm met een normaal iemand in de hoofdrol en wij snappen waarom. Jamie Foxx speelt de rol van zijn leven en ook Christoph Waltz en Leonardo DiCaprio schitteren op gedenkwaardige wijze. Spectaculaire actie, messcherpe dialogen en – zoals we van de meester gewend zijn – overdreven veel bloed.

https://www.youtube.com/watch?v=eUdM9vrCbow

Parasite (2019)

Een film die alle grenzen verlegde. Het won als eerste niet Engelstalige film die Oscar voor Best Film (vier in totaal) en op zowel hilarische als gruwelijke wijze de verschillen tussen rijk en arm laat zien. Alles klopt aan het meesterwerk van regisseur Bong Joon-ho. Van het in beeld brengen van sociale klasse tot een finale die je op het puntje van je stoel houdt; dit is er eentje die je niet snel vergeet.

Whiplash (2014)

Met La La Land greep Damien Chazelle net naast een Oscar, maar kenners schatten zijn eerste werk Whiplash hoger in. Met een budget van slechts drie miljoen dollar produceerde Chazelle een persoonlijk verhaal van Andrew Neiman (gespeeld door Miles Teller) die in de jazzwereld in aanraking komt met een leraar die je alleen in je ergste nachtmerries tegenkomt. Vernedering en psychologische oorlogsvoering maken de weg naar de top voor Neiman extreem zwaar en het einde is dan ook één van de beste in de moderne filmgeschiedenis.

Get Out (2017)

Vergeet It, Get Out is op afstand de beste horrorfilm van de laatste jaren en niet voor niets is de productie van Jordan Peele genomineerd voor een Oscar. Niet je gebruikelijke slasher, maar een meesterwerk waarbij meerdere sociale ongelijkheden aan de kaak worden gesteld. Daarnaast is de beruchte ‘sunken place’ een vondst waar maar weinig andere films in het algemeen aan kunnen tippen.

Wolf Of Wall Street (2013)

Een rol die op het lijf van Leonardo DiCaprio is geschreven. Hij vertolkt het waargebeurde, krankzinnige leven van Jordan Belfort op magistrale wijze en ook de carrière van Margot Robbie werd door de extreem populaire film gelanceerd. Veel iconische scènes en zeer populair om te quoten. Klein detail: het is niet de eerste keer dat er een film over Belfort werd gemaakt. In 2000 verscheen Boiler Room, die wel gebaseerd is op zijn leven, maar waar de hoofdpersoon de naam Seth Davis draagt.

Black Swan (2010)

Één van de laatste films die je als ‘film noir’ kunt bestempelen. Natalie Portman neemt je hierin mee naar de snoeiharde wereld van het ballet. De ietwat kinderlijke Nina Sayers belichaamt bijna letterlijk de rol van witte én zwarte zwaan en haar psyche neemt langzaam maar zeker een loopje met haar. Black Swan kent gelijkenissen met Whiplash en niet voor niets kreeg Portman voor deze rol een Oscar.

Dunkirk (2017)

Een oorlogsfilm die geen druppeltje bloed kent en waarbij overleven belangrijker is dan winnen. In de zomer van 2017 maakte de wereld kennis met het verhaal van Duinkerken in de Tweede Wereldoorlog. Christopher Nolan laat met deze film de kijker bijna twee uur op het puntje van zijn stoel zitten, al speelt de muziek van componist Hans Zimmer daar ook een grote rol in.

Wonder Woman (2017)

De bioscopen staan tegenwoordig bol van de Marvel- en DC-films, maar dit is er één die de laatste jaren boven de rest uitsteekt: Wonder Woman. De Israëlische Gal Gadot zorgt ervoor dat één van de weinige vrouwelijke superhelden van het beeldscherm spat. In het kielzog van alle films over superhelden mogen we ook Black Panther, Guardians Of The Galaxy en The Avengers niet onbenoemd laten.

Houd je wel van films, maar heb je liever wat meer ruwe actie die van je scherm spat? Geen paniek, want ook daar is Vrijmibro niet vies van. Bekijk daarvoor hier onze lijst van actiefilms waarbij je niet teveel hoeft na te denken.

 

Heeft dit bericht jouw leven verrijkt en kun je niet wachten om het met je vrienden te delen? Gebruik dan snel één van de deelknoppen hieronder!

Category: Films & Series

Tags:

6 comments

Comments are closed.