beste-low-budget-films

Het succes van de low budget films verklaard

Elke zomer maken we kennis met de nieuwste blockbusters die onafhankelijk van de kwaliteit bergen met geld opbrengt. En dat is simpel uit te leggen. De tijd van het jaar, een grote sterrencast en het gebruik van de modernste technologie zorgt ervoor dat het eindresultaat vaak een lust voor het oog en het kijken waard is. Maar daar waar de grote Hollywoodproducties als paddestoelen uit de grond schieten, is er ook een deel waar filmmakers met zeer beperkte middelen grootse creaties uit de grond stampen. En voor hen zit het succes niet alleen in de (verhoudingsgewijs) enorme winst die low budget films opleveren, maar ook in de prijzen die ermee worden binnengehaald. Om dieper in te gaan op het fenomeen low budget film, leggen we uit hoe het succes ontstaat en wat enkele iconische voorbeelden zijn.

Het succes verklaard

Het vaak beperkte budget, van een paar miljoen dollar of zelfs minder, zorgt ervoor dat het moeilijk is voor regisseurs en producenten om het grote publiek te laten weten dat er een klein meesterwerk is gemaakt. Daarom moeten low budget films het vooral hebben van een interessante verhaallijn of de aandacht die ze krijgen (en verdienen) van de Oscars of andere grote filmprijzen. Het is dan ook geen verrassing dat de meeste horrorfilms met een zeer klein budget worden gemaakt. Daar draait het niet om grote namen, maar om de verhaallijn en de interessante twists die hieraan worden gegeven. En met de torenhoge populariteit van dit genre brengt een goede variant ook direct kruiwagens vol met dollars op.

Daarnaast zijn er ook films die via grote filmawards bekendheid bij de mensen thuis vergaren en zo op financieel vlak met terugwerkende kracht hun geldelijke succes claimen. Ook op het gebied van prijzen weten deze type films hun slag te slaan, want wie weinig geld heeft, moet immers creatief. En dat leidt tot de mooiste en meest opvallende werken. Om daar wat meer bij stil te staan, heeft Vrijmibro hieronder voorbeelden gezet van succesvolle low budget films.

Beste low budget-films

Saw

“Adam, Dr. Gordon. I want to play a game.” Het verhaal van twee mannen die in een badkamer opgesloten zitten en de meest gruwelijke beslissingen moeten nemen om hun eigen leven veilig te stellen, was in 2004 een doorslaand succes. Met een budget van $ 1.2 miljoen en een opbrengst in de bioscopen van $ 103.9 miljoen kun je dit met recht een succes noemen. De acht films die in totaal gemaakt zijn, waren allemaal met een klein budget gemaakt en leverden stuk voor stuk ongeveer $ 100 miljoen op. Voor de kwaliteit is alleen de eerste het kijken waard, met een iconisch slot en een meesterlijke Jigsaw als bad guy.

Whiplash

Behoort niet alleen tot de moderne klassiekers van nu, maar leverde ook twee Oscars op, voor beste geluid en beste mannelijke bijrol (voor J.K. Simmons in de rol van Terence Fletcher). Het leverde met een budget van $ 3.3 miljoen uiteindelijk $ 5.3 miljoen op, maar het verhaal over Andrew Neiman die in de keiharde jazzwereld alles laat om de top te bereiken kan op veel positieve kritieken rekenen. Niet voor niets heeft het ook een 8.5 op het IMDb.

Rocky

Slechts $ 1.1 miljoen kreeg Sylvester Stallone om deze klassieker te maken, maar het leverde ons misschien wel de mooiste boksfilm ooit op. Het verhaal over Rocky Balboa, de derderangs bokser die de kans krijgt zijn leven glans te geven door het op te nemen tegen de wereldkampioen zwaargewicht, won in 1976 een Oscar voor Beste Film, Beste Montage en Beste Regisseur. En de uiteindelijke opbrengsten? $ 225 miljoen!

The Blair Witch Project

Het horrorverhaal wat de wereld in 1999 volledig in zijn greep hield, toen er geruchten opdoken van een groep jongeren die een documentaire maakten over de Blair Witch in de dorpje Burkittsville en vervolgens spoorloos zouden zijn verdwenen. Doordat het internet pas net in opkomst was, wist niemand of dit verhaal wel of niet fake news was en daarom trok iedereen massaal naar de bioscopen om het gevonden laatste werk te bekijken. Doordat alles is geschoten met een 16mm camera waren de kosten slechts $ 22.000. Het financiële succes ging echter door het dak: $ 250 miljoen!

Bronson

Goede low budget films leveren niet alleen geld en prijzen op, maar kunnen ook de carrière van iemand lanceren. In het geval van Bronson (2008) die van Tom Hardy. Hij vertolkte de rol van de crimineel Michael Peterson (bijnaam Charles Bronson) als geen ander. Een decennium later is Hardy een absolute superster, met rollen in Inception, The Dark Knight Rises, Dunkirk en de hitserie Peaky Blinders.

 

Heeft dit bericht jouw leven verrijkt en kun je niet wachten om het met je vrienden te delen? Gebruik dan snel één van de deelknoppen hieronder!

Category: Films & Series

Tags:

5 comments

Comments are closed.