vrouwelijke-actiehelden-films

De beste actiefilms met een vrouwelijke hoofdrol

Wie zegt dat alleen mannen kunnen schitteren in actiefilms? Met de culturele veranderingen die in Hollywood plaatsvinden, is er steeds meer ruimte voor diversiteit en dus ook voor films waarin vrouwen van het scherm spatten. Het meest recente voorbeeld daarvan is de nieuwe Tomb Raider-film, waarin Lara Croft minder geseksualiseerd wordt en meer als een echte badass laat zien wie er de baas is! En daarmee kunnen we Croft en Tomb Raider plaatsen in een steeds langer rijtje van actiefilms waarin vrouwen de hoofdrol hebben en niet onderdoen voor hun mannelijke tegenpool. Het onderstaande rijtje is daar het bewijs van!

Vrouwelijke actiehelden

Lara Croft – Tomb Raider (2018)

Bekend geworden door de interpretatie van Angelina Jolie, maar wij geven de voorkeur aan de versie van de Zweedse Alicia Vikander, die sinds kort in de bioscopen draait. Het is één van de weinige videogames die een succesvolle verfilming krijgt. Het verhaal van Lara Croft die op zoek naar haar verdwenen vader gaat, levert het nodige spektakel. Misschien niet de beste film aller tijden, maar zeker het kijken waard!

Yu Shu Lien – Crouching Tiger, Hidden Dragon (2000)

Een Japanse film waarin alle actiescènes onwaarschijnlijk goed in beeld worden gebracht. Het meest memorabele moment? Het gevecht tussen Shu Lien en Jen, oftewel: de beste vaardigheden tegen het beste wapen. Het won vier Oscars, waaronder die voor Beste Buitenlandse Film en Beste Originele Filmmuziek.

Diana Prince – Wonder Woman (2017)

De definitieve internationale doorbraak van de Israëlische Gal Gadot. Een mijlpaal in de filmgeschiedenis en tevens een moderne klassieker, omdat dit de film is waarin een vrouwelijke superheld op het witte doek de harten van zowel mannen als vrouwen verovert. En je zou bijna vergeten te melden dat Gal voor heel veel actie zorgt, met het onderstaande fragment als hoogtepunt.

https://www.youtube.com/watch?v=MlwHKphUU_Y

Ellen Ripley – Aliens (1986)

Ze was al een krachtig en geliefd personage in Alien (1979), maar in het vervolg weet ze pas echt legendarisch te worden. Iemand die voor niemand bang is en elk gevecht aangaat! Sigourney Weaver heeft een speciale plek in de harten van de horrorliefhebbers. En die ene zin hè, die kunnen wij jou niet onthouden.

Beatrix Kiddo – Kill Bill (Vol. 1 & 2)

Het is niet de enige film waarin Quentin Tarantino de hoofdrol aan een vrouw geeft (Jackie Brown, Death Proof, om er een paar te noemen), maar hoe kunnen we Beatrix Kiddo (gespeeld door Uma Thurman) níet toevoegen? Beatrix is op zoek naar Bill, de man met wie ze zou trouwen, maar hij probeerde haar om het leven te brengen. Om wraak op hem te nemen doorloopt ze een weg die vol (surrealistische) actie zit.

Rey – Star Wars: The Force Awakens (2015)

The Force die alleen door een man gecontroleerd kan worden? Hou op, schei uit. Sinds Disney de rechten van Star Wars in handen heeft is er een trilogie geproduceerd, waarin Rey (gespeeld door Daisy Ridly) de hoofdrol opeist. Een behoorlijke opgave voor de 25-jarige actrice, maar ze doet het waanzinnig goed en heeft een fantastische carrière in het vooruitzicht.

https://www.youtube.com/watch?v=rWF0f183tSA

Lorraine Broughton – Atomic Blonde (2017)

We hadden ontzettend veel films van Charlize Theron kunnen opnoemen (zoals Aeon Flux) en in Mad Max: Fury Road was ze bijna nog beter dan Tom Hardy, maar Atomic Blonde is simpelweg op het lijf van de Zuid-Afrikaanse geschreven. Ze kruipt hier in de rol van een geheim agente in de koude oorlog, waarmee de film iets weg heeft van de James Bond– of The Bourne franchise.

Selene – Underworld (2003)

Kate Beckinsale heeft zich al in veel films van haar beste kant laten zien, maar het feit dat het succes van de Underworld-reeks aan haar te denken is, getuigt van veel kracht. De films, waarin kort door de bocht vampiers het opnemen tegen weerwolven, is misschien niet de beste filmreeks ooit, maar zij tilt eigenhandig het niveau ervan omhoog. Chapeau!

https://www.youtube.com/watch?v=a0Ds4fildUA

Benieuwd naar de beste Oscarwinnende films, volgens het IMDb? Die zijn hier te vinden, met inmiddels legendarische films als The Godfather, Silence Of The Lambs en Forrest Gump.

 

Heeft dit bericht jouw leven verrijkt en kun je niet wachten om het met je vrienden te delen? Gebruik dan snel één van de deelknoppen hieronder!

Category: Films & Series

Tags:

3 comments

Comments are closed.