ratings-imdb-rotten-tomatoes

Zo komen de ratings van IMDb en Rotten Tomatoes tot stand

Het is het eerste wat we doen als we een leuke film gaan kijken op Netflix, in de bioscoop of thuis op de bank via jouw ‘oude’ dvd- of blu-ray-speler: kijken op IMDb of Rotten Tomatoes. Je wilt immers niet dat je onverhoopt anderhalf uur lang naar een tegenvaller of zelfs absolute flop kijkt. Zonde van je tijd! Daarom checken we altijd eerst deze sites om erachter te komen hoe de vork in de steel zit. Maar hoe weten we zo zeker dat de ratings daar op orde zijn en we niet bij de neus worden genomen? Om daar achter te komen zijn we in de wereld van de filmrecensies gedoken en kijken we of we er zelf ook invloed kunnen uitoefenen.

Lees ook: epische film-mashup van 2017 bezorgt je laagjes kippenvel

IMDb

Het zal niet als een verrassing komen, maar bij de International Movie Database is er een schaal van 1 tot en met 10. Daarbij zijn het niet de filmrecensenten die een beoordeling geven, maar de kijkers zelf. Bij elke film hebben ze de mogelijkheid om een score uit te delen. De zwaarte hiervan wordt vervolgens berekent aan de hand van demografische kenmerken (zoals hoe vaak je online bent en scores uitdeelt). Om bij de fameuze IMDb Top 250 een ranking te geven, moet je een ‘regular user’ zijn. Enige probleem hierbij is dat het niet duidelijk is wanneer je tot dit selecte gezelschap behoort. Tikkeltje elitair dus, maar het neemt niet weg dat ze gezamenlijk tot deze mooie top tien komen:

1. The Shawshank Redemption
2. The Godfather
3. The Godfather: Part II
4. The Dark Knight
5. 12 Angty Men
6. Schindler’s List
7. Pulp Fiction
8. The Lord Of The Rings: The Return Of The King
9. The Good, The Bad And The Ugly
10. Fight Club

Rotten Tomatoes

Bij de bekendste tegenhanger Rotten Tomatoes zit het iets anders in elkaar. Daar worden de beoordelingen van fans en recensenten gescheiden. Daarnaast loopt de rating ook niet van 1 tot en met 10, maar van 1 tot en met 100. Zit je boven de 60, dan wordt de film beloond met een verse tomaat. Zitten ze daar echter onder, dan hebben ze minder geluk en doet de site zijn naam eer aan. Zit je als film boven de 75 en heb je meer dan 80 reviews achter de rug, dan krijg je een ‘certified fresh’ rating, waardoor je extra in de schijnwerpers staat.

Hier blijft het echter niet bij, want om alles nog een tandje ingewikkelder te maken, wordt in de ranking van beste films ook nog eens het aantal beoordelingen meegenomen. Daarom is het The Wizard Of Oz die bovenaan staat en niet Citizen Kane. Benieuwd naar hun top tien? Die vind je hieronder:

1. The Wizard Of Oz
2. Citizen Kane
3. The Third Man
4. Get Out
5. Mad Max: Fury Road
6. The Cabinet of Dr. Caligari (Das Cabinet des Dr. Caligari)
7. All About Eve
8. Inside Out
9. Metropolis
10. The Godfather

Kritiek

Hoewel dit er allemaal vrij normaal uitziet (het zijn immers stuk voor stuk meesterwerken), is er toch behoorlijk wat kritiek op al deze manier van films benoemen. Het belangrijkste aspect is de verhouding man-vrouw. Bij het IMDb is deze verhouding ongeveer 67-33 in het voordeel van de man. Bij Rotten Tomatoes is dit nóg schever. Daar waren in 2015 168 vrouwelijke recensenten, tegenover 760 mannen! Op deze manier zouden ‘mannelijke’ films (Top Gun, Scarface) sneller een hoger cijfer krijgen dan ‘vrouwelijke’ films (Sex And The City, Bridesmaids). Daarnaast komende er ook morrende geluiden uit de hoek van Hollywood. Zo noemt regisseur Martin Scorsese Rotten Tomatoes ‘vijandig en beledigend’ en spreekt concullega Brett Ratner van ‘de verwoesting van onze industrie’.

Hoe dan ook, het belangrijkste is wat jíj ervan vindt. Mensen mogen zeggen wat ze willen, maar als jij die ene guilty pleasure hebt (of het niet eens bent met de rest), dan is dat helemaal jouw goed recht.

 

Heeft dit bericht jouw leven verrijkt en kun je niet wachten om het met je vrienden te delen? Gebruik dan snel één van de deelknoppen hieronder!

Category: Films & Series

Tags:

5 comments

Comments are closed.