topscorers-eredivisie-nederland

Hoe gaat het met de Eredivise-topscorers van de afgelopen tien jaar?

Het reguliere seizoen van de Eredivisie zit erop. Sommige clubs moeten weliswaar nog play-offs voor Europees voetbal of promotie-degradatie spelen, maar het gros van de spelers kan de komende weken met een gerust hart op vakantie, om bij te komen van 34 lange speelrondes.

Het geeft Vrijmibro de gelegenheid om de balans op te maken. In principe is er weinig nieuws aan de zon: PSV is kampioen en Ajax, AZ en Feyenoord plaatsen zich eveneens voor Europees voetbal. Voor FC Twente is het door de degradatie echter een inktzwart seizoen om heel snel te vergeten. Van het kampioenselftal uit 2010 is niks meer over en dat blijkt uit de resultaten van dit seizoen.

Wat echter het interessants is, is de strijd om de topscorerstitel. Die prijs ging namelijk verrassend naar de Iraanse vleugelspits van AZ: Alireza Jahanbakhsh. 21 treffers waren voldoende om Bjørn Johnsen (ADO Den Haag, 19 treffers), Wout Weghorst (AZ) en Berghuis (Feyenoord, allebei 18 treffers) voor te blijven. Omdat een aantal van 21 doelpunten lang niet zoveel is als we in de hoogtijdagen van de vaderlandse competitie gewend waren, vond Vrijmibro het hoog tijd om de topscorers van de afgelopen tien jaar onder de loep te nemen!

Topscorers Eredivisie

Wat valt op? De topscorers van de Eredivisie komen de laatste tien jaar van maar liefst zeven verschillende clubs en bestaan ook nog eens uit tien verschillende spelers. Niks raar, zou je denken, maar schijn bedriegt. Voor het jaar 2008 was het namelijk gebruikelijk dat iemand meerdere malen met deze prestigieuze titel aan de haal ging (Huntelaar 2x, Kezman 3x, van Nistelrooy 2x, Nilis 2x, Romario 3x, Bergkamp 3x, enzovoort). Des te interessanter dus om nu te kijken naar de huidige carrière van de spelers die de afgelopen tien jaar in Nederland de topscorerstitel opeisten.

2008/2009: Mounir El Hamdoui (AZ)
Doelpunten: 23
De wereld lag aan de voeten van Mounir toen hij schitterde in het kampioenselftal van AZ en even later een transfer naar Ajax maakte. Een conflict met Frank de Boer (waarover weten we nog steeds niet) maakte zijn carrière kapot, ondanks een gemiddelde in Amsterdam van één goal per twee wedstrijden. Uitstapjes naar Fiorentina, Malaga, AZ en de zandbak mochten niet baten. Dit seizoen is El Hamdaoui – die kwalitatief niet meer mee kan komen – gedegradeerd met FC Twente.

2009/2010: Luis Suárez (Ajax)
Doelpunten: 35
Één van de weinigen in dit rijtje die het onderste uit de kan haalde! Hoewel hij zich meer dan eens vastbeet in zijn directe tegenstander, reeg hij in zowel Amsterdam als Liverpool de goals aaneen. Iets wat hem in 2014 een overgang naar Barcelona opleverde (voor liefst 81 miljoen euro). Ook daar scoort El Pistolero er lustig op los, met 144 doelpunten in 183 competitiewedstrijden.

2010/2011: Björn Vleminckx (N.E.C.)
Doelpunten: 23
De man van de verre inworpen was slechts één seizoen op dreef en dat was voldoende reden voor N.E.C. om de Belg diezelfde zomer nog voor 3,3 miljoen euro te verkopen aan Club Brugge. Een gouden zet, want daarna maakte Vleminckx in nog maar één seizoen tien goals, alle andere jaren vond hij minder vaak het net. Na een paar Turkse avonturen slijt hij nu zijn dagen bij Antwerp FC.

2011/2012: Bas Dost (sc Heerenveen)
Doelpunten: 32
Er werd in Nederland meer dan eens getwijfeld aan de kwaliteiten van Bas Dost, maar een neusje voor de goal kun je hem niet ontzeggen! In Duitsland deed hij het bij Wolfsburg meer dan verdienstelijk en in Portugal is Bas helemaal los! Zijn eerste jaar bij Sporting Lissabon leverde hem de topscorerstitel op (34 goals) en dit jaar staat de teller alweer op 26. Spijtig genoeg nam hij onlangs afscheid als international, waar hij nooit tot bloei kwam.

2012/2013: Wilfried Bony (Vitesse)
Doelpunten: 31
Even leek het erop dat de Ivoriaan het zou maken in de Premier League. Een goede periode bij Swansea City leverde hem een miljoenentransfer op naar Manchester City (28 miljoen euro), maar daar raakte hij jammerlijk geen knikker meer. Na een verhuurperiode bij Stoke City is Bony terug bij Swansea, waar het zijn taak is om de bank warm te houden.

2013/2014: Alfred Finnbogason (sc Heerenveen)
Doelpunten: 29
We wisten allemaal dat de stap van het Friese Heerenveen naar Real Sociedad te hoog zou zijn, maar na een Grieks jaartje bij Olympiakos lijkt de IJslander zich te hebben herpakt bij FC Augsburg. In de Bundesliga heeft Finnbogason zijn torinstinct hervonden, door dit seizoen verantwoordelijk te zijn voor een solide twaalf doelpunten.

2014/2015: Memphis Depay (PSV)
Doelpunten: 22
Ja, Depay heeft bakken met kritiek over zich heen gekregen, door zijn gedrag en de stap naar het grote Manchester United was inderdaad te hoog gegrepen, maar Neerlands spitsenhoop neemt nu revanche bij Olympique Lyon! Dit seizoen heeft hij toch al negentien keer het net doen bollen. Zijn manier van juichen (vingers in zijn oren stoppen) is niet chique naar de fans, maar vooralsnog lijden zijn prestaties er niet onder.

2015/2016: Vincent Janssen (AZ)
Doelpunten: 27
Ook hier geldt weer, het gat tussen de Eredivisie en een club als Tottenham Hotspur is véél te groot geworden. Niet voor niets heeft Janssen nooit in Londen kunnen overtuigen. In Turkije heeft hij door een blessure weinig minuten kunnen maken, maar drie doelpunten in dertien duels zeggen voldoende. De beoogde nummer één-spits van Oranje zal er alles aan doen om zijn vorm bij AZ terug te vinden.

2016/2017: Nicolai Jørgensen (Feyenoord)
Doelpunten: 21
De Deen kroonde zich vorig jaar niet alleen tot topscorer van de Eredivisie, maar werd en passent ook nog eens kampioen met Feyenoord! Dit jaar loopt het echter wat minder (twaalf goals in 24 wedstrijden), maar dat heeft mede te maken met blessures en de terugkeer van Robin van Persie. Wie weet wat er volgend jaar in het vat zit.

2017/2018: Alireza Jahanbakhsh (AZ)
Doelpunten: 21
In zijn Nijmeegse periode spatte het talent bij de Iraniër er al vanaf en de stijgende lijn in zijn spel trekt hij rustig door bij AZ. Volledig terecht pakt hij dan ook deze persoonlijke prijs, met een aantal prachtige treffers. Mits hij dit jaar een WK speelt kan zijn periode in Nederland weleens aan een einde komen. Laat de stap in het geval van Jahanbakhsh alsjeblieft niet te groot zijn.

Bron beeld: Twitter AZ

 

Heeft dit bericht jouw leven verrijkt en kun je niet wachten om het met je vrienden te delen? Gebruik dan snel één van de deelknoppen hieronder!

Category: Sport

Tags: