beste-biopics-oscars

Biopics in films: is het een garantie voor een Oscar?

De eerste trailer voor de ‘biographical film’ (biopic in het kort) van Elton John is verschenen. Onder de naam Rocket Man wordt de geridderde zanger op het witte doek geprojecteerd. Taron Egerton (Kingsman, Robin Hood) zal Elton spelen en de trailer is hieronder te zien. Let trouwens ook even op Taron die zelf de nummers zingt.

Hoewel de film in de zomer van 2019 verschijnt en dus buiten het befaamde ‘Oscar-seizoen’ valt, is het niet voor het eerst dat een acteur in de huid van een grootheid kruipt. Ze lukken niet altijd (we kijken naar jou, Ashton Kutcher!), maar bij deze biopics was het ophalen van een Oscar een zekerheidje.

Gary Oldman als Winston Churchill (Darkest Hour)

Twijfelde iemand er nog aan dat hij hierna het beeldje voor Beste Acteur kon ophalen? Hoewel The Shape Of Water vorig jaar de Oscar voor Beste Film ophaalde, verbaasde niemand zich erover dat Gary Oldman eindelijk deze prijs aan zijn oeuvre kon toevoegen.

Meryl Streep als Margaret Thatcher (The Iron Lady)

In 2011 kon één van ’s werelds beste actrices alweer haar derde Oscar ophalen en haar tweede als Beste Actrice in een hoofdrol. De wijze waarop ze de voormalig Britse Premier vertolkte nam bij de Academy al snel alle twijfel weg.

Philip Seymour Hoffman als Truman Capote (Capote)

2005 was het jaar waarin Hoffman zijn eerste en enige Oscar voor Beste Acteur in ontvangst nam. Niet alleen qua acteerwerk en gedrag leek hij sprekend op Capote, maar ook de stem van de schrijver uit de jaren ’50 en ’60 was spot-on! Overigens was datzelfde jaar nog iemand genomineerd voor een biopic: Joaquin Phoenix als Johnny Cash in Walk The Line.

Marion Cotillard als Édith Piaf (La Vie En Rose)

In 2007 viel Cotillard tijdens de 80ste editie van de Oscars in de prijzen. De Franse actrice was geboren om ooit Édith Piaf te spelen en dat is precies de rol waarmee ze haar Oscar won. Een prijs die haar volledig toekomt.

Jamie Foxx als Ray Charles (Ray)

Hij had er niet meer op kunnen lijken! De jonge generatie kent Jamie Foxx vooral van films als Django Unchained en Baby Driver, maar Ray is zijn absolute meesterwerk. Het is niet moeilijk om te zien waarom hij hiervoor in 2004 in de prijzen viel.

Helen Mirren als Koningin Elizabeth II (The Queen)

Mensen zijn altijd nieuwsgierig naar het leven van een royal en als Helen Mirren dan zo The Queen neerzet, dan heb je goud in handen. Het is dan ook geen toeval dat zij in 2006 haar beeldje op mocht halen.

Daniel Day-Lewis als Abraham Lincoln (Lincoln)

Er zijn weinig dingen die zo makkelijk een Oscar opleveren als een groot historisch figuur portretteren. Als je dan ook nog eens Daniel Day-Lewis hebt die de kroon spant als ‘method-acteur’, dan wordt alle concurrentie weggevaagd. Lincoln was in 2012 de derde Oscar voor Day-Lewis, na eerdere Academy Awards voor My Left Foot en There Will Be Blood.

Accenten

Het is belangrijk dat acteurs de juiste accenten in hun acteerprestaties weten te leggen, maar dat geldt ook voor het gebruik van hun stem. In biopics zijn weinig dingen namelijk van zulk vitaal belang als de manier waarop de persoon in kwestie spreekt. Dit lukt de ene keer beter dan de andere. Om te zien wie het er goed (en minder goed) vanaf brengen, analyseerde stemcoach en linguïst Erik Singer 31 rollen van acteurs die beroemde mensen speelden.

 

Heeft dit bericht jouw leven verrijkt en kun je niet wachten om het met je vrienden te delen? Gebruik dan snel één van de deelknoppen hieronder!

Category: Films & Series

Tags: