Waarom-honger-uitgaan

Aha! Dus daarom heb je zoveel honger na het stappen

We hebben het allemaal meer dan eens meegemaakt. Op zaterdagavond ga je met je vrienden stappen, neemt een drankje, en nog één, en nog één. Je ben niet meer van de dansvloer af te krijgen en probeert halfslachtig het nummer van dat ene meisje te krijgen. Maar dan, ergens diep in de nacht, na een flink aantal biertjes, besluiten jullie nog even de snackbar te betreden. Want de honger die jullie inmiddels hebben, is simpelweg onhoudbaar geworden. Het enige remedie daarop is dan ook een flinke kapsalon of een turkse pizza.  Maar hoe komt dat toch? Waarom hebben we zo krankzinnig veel honger na het uitgaan?

Wodka, koekjes en hypothalamus

Om antwoord op deze vraag te krijgen hebben wetenschappers twee groepen naast elkaar gezet. De ene groep kreeg wodka, gemixt met frisdrank, de andere kreeg ‘slechts’ frisdrank met een beetje spray van wodka eroverheen. Voor deze mensen stond een schaal met koekjes. Nadat ze hun drankjes op hadden, mochten ze zoveel pakken als ze wilden. Wat bleek? Degenen die veel alcohol tot zich namen aten aanzienlijk meer koekjes. Volgens wetenschappers komt dat vooral doordat alcohol ervoor zorgt dat je jezelf minder in de hand hebt. Een andere oorzaak is het stimuleren van de hypothalamus. Dit regelt niet alleen je slaapritme en lichaamstemperatuur, maar ook je hongergevoel. En je raadt het al, maar dat gevoel neemt enorm toe!

Bloedsuiker

Bij deze uitleg houdt het echter niet op, want je bloedsuiker wordt van alcohol ook nog eens lager. Doordat het lichaam het als een gif beschouwt (en dat is het ook!) doet het er alles aan om er zo snel mogelijk vanaf te komen. Maar door die inspanning wordt je spiegel lager en daar moet natuurlijk wat aan gedaan worden! Vandaar die onbedwingbare drang naar fastfood en alles waar suiker in zit.

En mocht je na een heerlijke avondje stappen (of een uit de hand gelopen vrijmibo) de volgende dag onderuitgezakt op de bank liggen? Dan is dit het ideale medicijn!

Bron: Biernet

 

Heeft dit bericht jouw leven verrijkt en kun je niet wachten om het met je vrienden te delen? Gebruik dan snel één van de deelknoppen hieronder!

Category: Bier

Tags:

6 comments

Comments are closed.