beste-middelen-tegen-kater

Weg met die anti-katertips: dit werkt volgens doktoren écht

De één werkt zich na een avondje flink stappen in het zweet, de ander stouwt nog eens een vette hap naar binnen en weer iemand anders gelooft heilig in de drie r’en (rust, reinheid en regelmaat) en gaat de volgende ochtend vrolijk door met drinken. Je raadt het al, iedereen heeft zo zijn eigen methode om een kater van zich af te schudden. Velen denken de code voor drankavond zonder gevolgen gekraakt te hebben, maar zitten er desondanks naast. Daarom is het tijd om ons vizier te richten op de mensen die hier werkelijk verstand van hebben: doktoren. Zij vertellen in Time Magazine wat de beste remedie is, en je gaat het niet leuk vinden.

Lees ook: Schots hotel heeft de grootste whiskycollectie ter wereld

Toxicoloog Dr. Ed Boyer ziet het somber in voor de veelgebruikers van alcohol. Hij stelt dat “er veel theorieën zijn over wat precies een kater veroorzaakt, maar niemand kan het exact verklaren. Vandaar dat er ook geen pasklare oplossing voor is.” Collega Dr. David Aizenberg laat iets meer ruimte voor een oplossing. Volgens hem zijn er wel degelijk hulpmiddelen die een kater verzachten, maar niet wegnemen. “Een kater tast zowat elk systeem in je lichaam aan, van je hersenen tot je darmen tot je hart. Er bestaat geen magische oplossing als je van elk symptoom verlost wil raken.”

Werken jouw methodes dan opeens niet meer? De heren Boyer en Aizenberg doorliepen de meest voorkomende anti-katermiddelen om ze te bevestigen of ontkrachten.

Tips tegen een kater

Water drinken voor het slapen
Ook al is het niet eerder bewezen dat dit een goed strijdplan tegen je kater is, dan nog wordt dit idee niet direct als fabel bestempeld. De gedachte erachter om je lichaam goed te hydrateren is prima, maar nooit eerder door een grondig onderzoek bevestigd. Wel wordt aanbevolen om tussen het nuttigen van – een grote hoeveelheid – alcohol door water te drinken.

Sporten
Een veelgehoorde wijze om je kater weg te werken is door het ‘eruit te zweten’ en flink te gaan sporten. Hoewel het inderdaad helpt om de buitenlucht op te zoeken en te bewegen is jezelf overmatig inspannen verre van verstandig. Volgens hen is je coördinatie met een kater slechter en droog je sneller uit, doordat je jezelf flink in het zweet werkt. Overigens is het eruit zweten van giftige stoffen niks minder dan een fabeltje. Wat meer helpt is een kleine buitenwandeling.

‘Doordrinken’
Hoe vaak hoor je het wel niet. Terwijl jij vergaat van de hoofdpijn, krijg je het advies van een vriend om vooral door te gaan met bier drinken. Want, ‘dan heb je snel minder last.’ Iets wat beide doktoren met klem tegenspreken. “We zien dat soort gedrag als een rode vlag, een mogelijk signaal van verslaving. Sommige mensen zeggen dat ze zich er effectief beter door gaan voelen, maar zo onschuldig is dat niet.”

Preventief pijnstillers slikken
Nog zo’n mythe. Snel een pijnstiller voor het slapen gaan, dan wordt het vanaf daar alleen maar beter. Dat idee moet volgens Aizenberg zo snel mogelijk de spreekwoordelijke prullenbak in. “Ibuprofen werkt maar vier tot zes uren. De pijnstillende effecten zullen uitgewerkt zijn zodra je wakker wordt. Bovendien zorgen dit soort pillen voor meer zuur in de maag, wat voor misselijkheid en overgeven kan zorgen.”

Een vette hap eten
Wie dit als redmiddel gebruikt, zal volgens Boyer en Aizenberg inderdaad minder last van de maag hebben. “Als je vet voedsel eet, is de alcohol nog steeds aanwezig in je lichaam en daar zal het eten niks aan veranderen. Wel kan iets substantieels in je maag stoppen helpen tegen overgeven en misselijkheid.”

We begrijpen dat een kapsalon of dubbele cheeseburger vaak de voorkeur heeft, maar probeer als het kan iets gezonds te eten. Het helpt niet alleen een geïrriteerde maag tegen te gaan, maar beperkt ook de kans dat je je niet goed voelt of zelfs over moet geven. Toch geven we de ‘vette’ eters geen ongelijk. Uit onderzoek bleek eerder dat alcohol er voor zorgt dat je jezelf minder in de hand hebt als het op wel of geen vet eten aankomt. Dat, en meer redenen waarom je na het stappen zoveel trek hebt lees je hier!

 

Heeft dit bericht jouw leven verrijkt en kun je niet wachten om het met je vrienden te delen? Gebruik dan snel één van de deelknoppen hieronder!

Category: Bier

Tags: