fitness-tips-twintg-dertig

Vier handige tips om fit en sportief te blijven na je 25ste

We geven het liever niet toe, maar iedere man die rond zijn vijfentwintigste levensjaar zit, is niet meer zo fit als op zijn achttiende. De eerste voorzichtige klachtjes treden op, je bent sneller moe dan je zou willen en misschien wel het ergste: na een flink avondje stappen heb je véél langer nodig om bij te komen dan een paar jaar geleden. Daarom is het hard nodig om in vorm te raken en met deze eenvoudige tips ben je al een heel eind op weg.

Deze tips zijn niet per se bedoelt om het lichaam van Channing Tatum of een volledig afgetrainde Cristiano Ronaldo te krijgen. Dit zijn de simpele methodes die ervoor zorgen dat je zo lang mogelijk fit blijft, zonder elke dag met gewichten in de sportschool bezig te zijn.

Houd een routine aan

Thuis zal je meer dan eens de woorden ‘rust, reinheid en regelmaat’ hebben gehoord, maar om elke dag klachtenvrij te beginnen zul je echt dit systeem aan moeten houden. Dat betekent dat je op vaste dagen moet sporten (hardlopen, fietsen, zwemmen, etc.), maar ook dat je elke dag rond dezelfde tijd naar bed gaat. Je lichaam kan niet meer het studentenleven aan en verantwoordelijkheden als relaties en een dak boven je hoofd zorgen ervoor dat je lichaam veel stress ervaart. Iets wat niet alleen geestelijk, maar ook lichamelijk zijn tol eist.

Let op je voeding

Het wordt tijd om die dozen pizza en bakjes noodles letterlijk en figuurlijk de deur uit te doen. Het wordt voor jou niet meer zo makkelijk als vroeger om al dat fastfood te verteren. Betekent niet dat je het voor altijd vaarwel moet zeggen, maar leg jezelf een schema op waarbij je alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt. En houdt ook hier regelmaat aan. Eet op vaste tijden en alsjeblieft, sla dat ontbijt nou niet over!
De blikjes Red Bull en ‘energiedrankjes’ kunnen ook niet meer. Het is niet meer dan water met heel veel suiker. Drink daarom ‘gewoon’ water: op afstand het gezondst om binnen te krijgen.

Alcohol…

Tja, een heikel punt, ook voor de mensen die op deze site op de bres springen voor de vrijdagmiddagborrel. Het tijdschrift The Lancet kwam laatst met een groot onderzoek waaruit bleek dat één glas alcohol al schadelijk voor je is. Zo ver willen wij niet gaan, maar houdt het beperkt tot maximaal twee dagen per week (exclusief die onverwachtse, sociale borrels). Ook het type alcohol wat je inneemt maakt een groot verschil. Zo heb je het goedkope spul en de alcoholische dranken die beter gedestilleerd zijn en minder conserveringsmiddelen bevatten. Waarom dat belangrijk is? Nou, omdat je kater achteraf een stuk minder heftig is. En dan is de keuze snel gemaakt.

Mentaal fit blijven

We stipten het al even aan toen we het over de routine hadden, maar tussen je oren fit zijn is van net zo’n groot belang als het lichaam zelf. De leeftijd van 25 jaar is cruciaal als het om een goede mentale gesteldheid gaat. Je bent waarschijnlijk net afgestudeerd en hebt de zorgen van het vinden van een goede baan, zal daarvoor je in de naad moeten werken, met alle risico’s van dien (een potentiële burn-out) en dan hebben we het nog niet eens gehad over het vinden van een woning en het onderhouden van je sociale leven. Het zijn veel ballen die je in de lucht moet houden en daarvoor hebben we een vrij simpele oplossing: zeg eens nee! Je kunt niet alles tegelijk, dus doe dat ook niet. Zo houd je enigszins een goede balans in je leven.

Voor wie op zoek is naar een handige playlist voor tijdens het sporten (over fit blijven gesproken) hebben we goed nieuws. Kort geleden maakte Vrijmibro een afspeellijst waarbij alle nummers op technisch vlak (een BPM van 166) perfect zijn. Zo presteer jij nét iets beter dan gebruikelijk!

 

Heeft dit bericht jouw leven verrijkt en kun je niet wachten om het met je vrienden te delen? Gebruik dan snel één van de deelknoppen hieronder!

Category: Sport

Tags: