bad-guys-schurken-slechteriken-film

De Bad Guys in film waarbij je op het puntje van je stoel zit

Veel films met een held hebben een klassieke opbouw: iemand streeft een doel na, een rivaal staat in de weg en tot slot is er een confrontatie tussen de twee. Een tikkeltje simplistisch uitgelegd, maar zo zitten veel films wel in elkaar. Het wordt echter interessant wanneer die rivaal een ogenschijnlijk onneembare vesting wordt, of wanneer ze hetzelfde doel nastreven. Tel daar een goed verhaal en gelaagde personages bij op en je hebt zomaar een iconische ‘bad guy’, slechterik of hoe je zo iemand ook wilt noemen. In de ellenlange filmgeschiedenis hebben er al aardig wat bad guys de revue gepasseerd en wat is nou leuker dan de allerbesten eruit te pikken. Want zeg nou zelf, een écht goede slechterik in een film is toch oneindig veel interessanter dan de hoofdpersoon?

Grootste bad guys in film

The Joker – The Dark Knight (2008)

De beste rol van Heath Ledger en misschien wel één van de beste rollen ooit. Het personage van The Joker was al beroemd en berucht, maar door The Dark Knight werd het naar ongekende hoogtes gestuwd. De geïmproviseerde stukken zijn angstaanjagend en hij doet er alles aan om Gotham te laten zien dat de wereld corrupt is en niet te vertrouwen. Dat je bijna niet durft te ademen van de spanning als hij in beeld is, laat hij keer op keer zien, met onderstaand fragment als voorbeeld. Ledger kreeg in 2009 postuum een Oscar voor deze rol.

Anton Chigurh – No Country For Old Men (2007)

“What… Is the most… You’ve ever lost, in a coin toss?” De psychopatische huurmoordernaar, die zichzelf opwerpt als Magere Hein in een wereld zonder regels, laat met zijn looks en acteerprestaties een onuitwisbare indruk achter. Acteur Javier Bardem heeft de meest bizarre manieren om mensen om te leggen en doet er alles aan om de koffer geld van meneer Moss op te sporen. Een spannend schouwspel, waarvoor Bardem in 2008 een Oscar kreeg.

Hans Landa – Inglorious Bastards (2009)

Je hebt nazi’s, extreme nazi’s en SS-Standartenführer Hans Landa; iemand die enkel lid is van de nazipartij voor welvaart en macht en uit is op eigen gewin. Met een bijnaam als ‘The Jew Hunter’ weet je hoe laat het is. Het betekende op late leeftijd de internationale doorbraak van Christoph Waltz in de Tarantino-film, waar ook hij een Oscar voor kreeg. De ellenlange ondervraging aan het begin is historisch, maar dit fragment – waarmee hij speelt met zijn prooi – is ook van grote klasse.

Hans Gruber – Die Hard (1988)

Alan Rickman stond bij het grote publiek bekend als Severus Sneep in de Harry Potter-reeks, maar als charismatische en sluwe Hans Gruber heeft hij ook furore gemaakt. In de ‘kerstfilmDie Hard is hij de opponent van John McClane (gespeeld door Bruce Willis) en eist hij onbewust al je aandacht als hij in beeld is. De in 2016 overleden Rickman zal, mede door deze rol, nooit vergeten worden.

https://www.youtube.com/watch?v=rd8oXBe_Rp8

Norman Bates – Psycho (1960)

Wat is enger dan iemand die aan de buitenkant doodnormaal lijkt, maar ondertussen een intens slecht geweten heeft en mentaal niet goed in elkaar zit? Norman Bates (gespeeld door Anthony Perkins) is zo iemand. Een innemende man die zielsveel van zijn moeder houdt, getuige de quote “A boy’s best friend, is his mother.” Later is zijn karakter nog vaak door anderen vertolkt, maar de originele Psycho van Alfred Hitchcock is uiteraard het beste, met deze legendarische scène.

Hannibal Lecter – Silence Of The Lambs (1991)

Slechts zestien minuten was Anthony Hopkins in beeld, maar man wat is hij in die korte tijd toch vreselijk goed! Als Hannibal Lecter is hij berekenend, koel, onwijs slim en levensgevaarlijk. Niet voor niets kreeg deze kannibaal een Oscar voor deze rol en staat Silence Of The Lambs te boek als één van de beste Oscarwinnende films ooit!

John Doe – Se7en (1995)

Een bad guy die pas op het allerlaatste moment van de film in beeld is? Dan moet die wel erg goed vertolkt worden. Een klus die je altijd aan Kevin Spacey kunt overlaten. In de horrorfilm Se7en laat hij zich expres inrekenen om zijn reeks van moorden – met als thema de zeven hoofdzonden – te kunnen voltooien. Het eind van de film heeft een plottwist om u tegen te zeggen en de House of Cards-acteur krijgt hier veel te weinig credits voor.

Frank Booth – Blue Velvet (1986)

Door kenners beschouwd als het allerslechtste personage (qua persoonlijkheid) in de filmgeschiedenis. Frank is een verkrachter, drugsdealer, drugsverslaafde (wat ademt hij toch in door dat masker?), moordenaar en gangster. Dennis Hopper heeft hiermee een monsterlijke man neergezet en iemand waarvan je je ogen niet af kunt houden.

HAL 9000 – 2001: A Space Odyssey (1968)

Wie zegt dat de bad guys in film per se mensen moeten zijn? In 2001: A Space Odyssey laat Stanley Kubrick zien zijn tijd ver vooruit te zijn, door in 1968 HAL 9000 in het leven te roepen; een zelflerende computer met als doel de bemanning van een ruimtevaart om het leven te brengen. Hij (zo noemen we HAL voor het gemak, hij heeft een mannelijke stem) kon al online schaken voordat het eerste videospel op de markt kwam en kan liplezen en emoties herkennen. De scène waarin hij tijdens het schaken een zet van zijn tegenstander adviseert is ondanks alles misschien wel het meest angstaanjagend.

Krijg je – net als wij – geen genoeg van dit soort reeksen? Bekijk dan onze lijst van moderne klassiekers, of leer waarom low budget films zo’n groot succes zijn.

 

Heeft dit bericht jouw leven verrijkt en kun je niet wachten om het met je vrienden te delen? Gebruik dan snel één van de deelknoppen hieronder!

Category: Films & Series

Tags:

8 comments

Comments are closed.