film-psychopaten-analyse

Dit zijn (volgens onderzoek) de beste psychopaten in film

We hebben allemaal wel een stereotype beeld van een pure slechterik met psychopathische trekjes in ons hoofd zitten. Is het niet die man met de krulsnor, monocle en een Duits accent die roept “I shall concur zzee wurld!”, dan gaat het wel over die gewetenloze schurk die zonder een spier te vertrekken een gigantisch slagveld aanricht. In de bioscoop en thuis op Netflix zie je ze geregeld voorbij komen. Maar hoe realistisch is dat beeld eigenlijk? En welke personages komen het dichtst in de buurt, of zitten er juist het verst vandaan? Een groep van 400 psychologen ging op onderzoek uit en publiceerde hun uitkomsten in het Journal Of Forensic Sciences. Daaruit blijkt dat niet iedereen – hoe goed de acteerprestatie ook is – aan het etiket van psychopaat voldoet. Aan de hand van enkele voorbeelden leggen de analytici uit welke personages het best en het slechts uit deze test komen.

‘Goede’ psychopaten in film

Anton Chigurh – No Country For Old Man
“We hebben geen informatie over zijn jeugd, maar er zijn voldoende argumenten en details over zijn gedrag in deze film om een diagnose vast te stellen, die bestaat uit actieve, primaire, idiopathische psychopathie, onvermogen tot liefde, afwezigheid van schaamte of spijt, gebrek aan psychologisch inzicht, onvermogen leren van ervaringen uit het verleden, koelbloedige houding, meedogenloosheid, totale vastberadenheid en gebrek aan empathie.”

Gordon Gekko – Wall Street
“Gordon Gekko van Wall Street is waarschijnlijk één van de meest interessante, manipulatieve, psychopathische, fictionele karakters van dit moment. Dit type mensen verschijnt dan ook steeds vaker in films en series.”

Slechte psychopaten in film

Hannibal Lecter – Silence Of The Lambs
“De traditionele ‘Hollywood-psychopaat’, die over het algemeen vóór 2000 wordt beschreven, vertoont waarschijnlijk enkele of alle van de volgende kenmerken, waardoor ze ‘ideale schurken of bovenmenselijk’ zijn: hoge intelligentie en voorkeur voor intellectuele stimulering (bijv. muziek of beeldende kunst), een ietwat ijdel, stijlvol, bijna “katachtig” gedrag, prestige of een succesvolle carrière of positie, een rustige, berekenende en altijd-in-control houding en onrealistische, uitzonderlijke vaardigheid in het doden van mensen, vooral met messen of huishoudelijk objecten (soms overweldigende meerdere aanvallers met superieure bewapening). Deze eigenschappen, vooral een combinatie daarvan, zijn over het algemeen niet aanwezig in echte psychopaten.”

Catherine Tramell – Basic Instinct
“Net als in het echt zijn vrouwelijke psychopaten zeldzaam (en niet goed bekend en onderzocht). Wanneer ze worden gebruikt, dienen ze meestal als planmatige manipulatoren wiens voornaamste wapens seksueel getint zijn.”

 

Heeft dit bericht jouw leven verrijkt en kun je niet wachten om het met je vrienden te delen? Gebruik dan snel één van de deelknoppen hieronder!

Category: Films & Series

Tags:

3 comments

Comments are closed.