tweede-wereldoorlog-beste-films

Deze tien Tweede Wereldoorlog-films moet je ooit gezien hebben!

De Tweede Wereldoorlog is een geliefd onderwerp om films over te maken. Je hebt een duidelijke scheidslijn tussen goed en kwaad, gigantische veldslagen, landen die volledig in puin liggen en een onuitputtelijke bron van waargebeurde, persoonlijke verhalen om te projecteren op het witte doek. We hebben in alle soorten en maten films voorbij zien komen die dit thema aanstippen, maar de laatste jaren lijkt dit onderwerp populairder dan ooit. Meer dan zeventig jaar fna dato verschijnen er nog altijd films over één van de ergste oorlogen in de geschiedenis. En dat deze van hoge kwaliteit zijn, blijkt wel uit het feit dat twee van dit type films afgelopen jaar genomineerd waren voor een Oscar (Dunkirk en Darkest Hour).

Beste films Tweede Wereldoorlog

Omdat het aanbod aan films over deze gruwelijke periode inmiddels gigantisch is, heeft Vrijmibro de beste Tweede Wereldoorlog-films voor jou geselecteerd. Er zullen er ongetwijfeld een paar missen, maar deze tien stuks mag je absoluut niet missen!

The Great Escape (1963)

Steve McQueen die op een motorfiets over dubbel aangelegd prikkeldraad springt is eigenlijk al voldoende reden om deze klassieker te bekijken. Oké, hij moest het tegen zijn zin in door een stuntman laten doen, maar dat maakt de beelden niet minder spectaculair! Het waargebeurde verhaal van een groep vrienden die uit een gevangenenkamp proberen te ontsnappen is er één die je minstens één keer in je leven gezien moet hebben.

Dunkirk (2017)

De oorlogsfilm van regisseur Christopher Nolan zorgt (letterlijk) voor een hele andere blik op de Oorlog. Geen hoofdpersoon die jou door het verhaal leidt, maar als een toeschouwer zien hoe meer dan 300.000 Britse soldaten niet vechten, maar overleven of gered te worden van het strand in Duinkerken. Een epische thriller die jou van begint tot eind op het puntje van je stoel houdt.

Darkest Hour (2017)

Wordt in de volksmond ook wel de bureaucratische tegenhanger van Dunkirk genoemd. Hier krijgen we geen veldslagen te zien, maar enkel de wijze waarop de toenmalig Britse premier Winston Churchill het parlement en de mensen om zich heen moest overtuigen om je niet gewillig over te geven tegenover de Duitsers. Niet voor niets ontving Gary Oldman voor zijn vertolking van Churchill een Oscar voor Beste Acteur.

Inglourious Bastards (2009)

Oké, Quentin Tarantino neemt een klein loopje met de werkelijkheid als het om het einde van Hitlers leven gaat, maar dat maakt Inglourious Bastards niet minder spectaculair. Steengoede dialogen, Christoph Waltz die met Hans Landa een van de beste bad guys ooit neerzet en een bijzonder explosief einde. Dit pareltje wordt gezien als één van de beste Tarantino-films en wij snappen wel waarom!

The Pianist (2002)

De beelden van een huilende Adrien Brody door een kapotgeschoten, Poolse spookstad staan nog steeds haarscherp op ons netvlies, om over de pianoscène tegenover de Duitse officier nog maar te zwijgen. The Pianist laat het verhaal van de Poolse pianist Władysław Szpilman zien en hoe hij als enige van zijn familie uit de handen van de nazi’s probeert te blijven. Het komt niet als een verrassing dat de film drie Oscars kreeg, waaronder die voor Beste Acteur.

Schindler’s List (1993)

Steven Spielberg werd weleens bestempeld als iemand die met JawsJurassic Park en Indiana Jones alleen grote kaskrakers kon maken, maar in 1993 brak hij daarmee en maakte hij het waargebeurde verhaal van zakenman Oskar Schindler, die in de Tweede Wereldoorlog 1100 Joden redde door ze in dienst in zijn fabriek te nemen. De zwart-witfilm kent tevens één van de meest iconische shots, namelijk die van het meisje in de rode jas die over straat loopt, het enige beeld wat in kleur is.

Saving Private Ryan (1998)

De beste film over de Tweede Wereldoorlog aller tijden? Het zou zomaar kunnen. De Spielberg-film over de landing in Normandië op D-Day heeft vijf Oscars op haar naam staan en heeft zoveel iconische scènes op haar naam staan, dat we niet weten waar we moeten beginnen. Wie de film nog niet heeft gezien moet de trailer hieronder maar kijken of de film gewoon vanavond nog starten!

https://www.youtube.com/watch?v=RYID71hYHzg

Das Boot (1981)

Één van de hele weinige films waarin de Duitsers worden gezien als ‘ook maar mensen’, en daar zit wel degelijk een kern van waarheid in. In Das Boot krijgen we een inkijkje in het leven van enkele Duitse soldaten die na een avondje drinken in een U-boot plaatsnemen, met als doel schepen van de vijand te laten zinken. Het laat op bijzondere wijze zien dat ook de nazi’s pure angst in hun lijf kunnen hebben.

Casablanca (1943)

He’s looking at you, kid.” Gemaakt tijdens de Tweede Wereldoorlog en gaat ook over die vreselijke periode. Hier gaat het over een eigenaar van een nachtclub in Marokko die zijn oude liefde en haar man uit de handen van de nazi’s houdt. Schitterend gespeeld en geeft door de zwart-witkleuren een zowel romantisch als nostalgisch gevoel. Niet voor niets is het één van de beste Oscarwinnende films.

The Imitation Game (2014)

Wie aan oorlogshelden denkt, zal niet direct op de naam van Alan Turing komen, maar de eigenzinnige Britse wiskundige (ook uitvinder van de computer) slaagde erin de enigma-code van de Duitsers te ontcijferen, waardoor hij mede-verantwoordelijk was voor het voortijdig beëindigden van de Tweede Wereldoorlog. Toch laat de film ook zien dat Turing lang niet de erkenning kreeg die hij verdiende.

https://www.youtube.com/watch?v=S5CjKEFb-sM

Ben je een groot fan van oorlogsfilms, maar houdt je nog veel meer van het horrorgenre? Dan hebben we goed nieuws voor je! Netflix heeft een lijst uitgebracht van de engste horrorfilms in hun arsenaal, die streamers niet eens durven af te kijken. Je bent dus gewaarschuwd.

 

Heeft dit bericht jouw leven verrijkt en kun je niet wachten om het met je vrienden te delen? Gebruik dan snel één van de deelknoppen hieronder!

Category: Films & Series

Tags: