2001-space-odyseey-einde-uitgelegd

Het einde van ‘2001: A Space Odyssey’ door Stanley Kubrick zelf uitgelegd

Als er één film is die veel verwarring over het einde opriep, dan was het 2001: A Space Odyssey wel. Het meesterwerk van Stanley Kubrick wordt door vriend en vijand de hemel in geprezen, maar vrijwel niemand kan goed uitleggen wat de onderliggende gedachte van de film is. Vijftig jaar lang hebben filmliefhebbers hier ellenlange theorieën over geschreven, maar nu is er een definitief antwoord. Recentelijk is een Japanse documentaire opgedoken, waarin Stanley Kubrick in eigen persoon antwoord geeft over het einde van 2001: A Space Odyssey.

Einde 2001: A Space Odyssey

De Japanse documentaire die zich verdiepte in de vermeende paranormale activiteiten rondom de set van The Shining (een andere film van Stanley Kubrick) verscheen onlangs op YouTube. Daarin zijn niet alleen beelden van achter de schermen te zien, maar ook interviews met Kubrick zelf. Daarin heeft hij het onder meer over het einde van 2001: A Space Odyssey. Nooit eerder legde de regisseur zelf uit hoe dat in elkaar zat, maar daar is nu verandering in gekomen. Hij legt het als volgt uit:

“The idea was supposed to be that he (David Bowman) is taken in by god-like entities, creatures of pure energy and intelligence with no shape or form. They put him in what I suppose you could describe as a human zoo to study him, and his whole life passes from that point on in that room. And he has no sense of time. It just seems to happen as it does in the film.”

Mocht je de langere versie van de quote willen lezen, dan kun je dat hier doen. Luister je liever naar hem, dan moet je in de documentaire hieronder naar minuut 49:44 gaan. Daar is de meester zelf aan het woord en wordt door hem het einde van 2001: A Space Odyssey uitgelegd.

Lees ook: is HAL 9000 één van de ergste bad guys ooit?

Christopher Nolan

Het zal niet helemaal toevallig zijn dat dit allemaal nu naar boven komt. Het is namelijk precies vijftig jaar geleden dat deze film in de bioscoop te zien was. Het is iets waar anno 2018 veel aandacht aan is besteed, want de film wordt nu in meerdere zalen opnieuw vertoond. Regisseur Christopher Nolan heeft de beelden opnieuw afgedrukt, maar nu met modernere technieken, waardoor het beeld er nóg beter uitziet. En zoals we van Nolan gewend zijn, is er digitaal niet aan gesleuteld, waardoor de film haar glorie heeft bewaarde. De adembenemende trailer van de geüpdatete versie is hieronder te zien.

 

Heeft dit bericht jouw leven verrijkt en kun je niet wachten om het met je vrienden te delen? Gebruik dan snel één van de deelknoppen hieronder!

Category: Films & Series

Tags: