Football-Manager-verhalen-ervaringen

Fans aan het woord: wat maakt Football Manager zo geweldig?

Het is op afstand het meest verslavende voetbalspel aller tijden: Football Manager (FM in het kort). Menig fan besteedt er tot in de late uurtjes aandacht aan en heeft naast zijn computer lijstjes met spelers, tactieken en opstellingen liggen. Maar je hebt ook fans die nog een stapje verder gaan en helemaal in het spel opgaan. Vrijmibro sprak met drie fanatici om in de wondere wereld van Football Manager te duiken.

Tekst: Victor van den Bergh

Fokke-Ritse (37)

Speelt Football Manager sinds: 2002, toen het nog Championship Manager heette. “En het is ieder jaar weer feest.”

Wat maakt het zo verslavend?
“Het creëren van een team en de wereld veroveren. Dat is iets geweldigs.”

En is de wereld veroveren je ooit gelukt?
“Jazeker. Dat was met Cambuur Leeuwarden met Football Manager 2013. Zoiets is een proces. Je begon aan de Jupiler League en aan de hand van scouting en wat leuke spelers bereik je de top. Het eerste seizoen werden we kampioen en drie à vier jaar daarna wonnen we de Eredivisie.

In Europa ging dat vrij snel. In het eerste Europese seizoen direct kwartfinale Europa League en een paar jaar daarna de Champions League winnen van Arsenal (na verlenging). Dan ben je wel even heel trots. Het jaar daarna nam ik ontslag en ging ik naar een andere club. Je moet immers stoppen op je hoogtepunt.”

En waar ben je zelf het meest trots op?
“Mijn save file van 2006, waar ik zeven jaar lang Europa heb gedomineerd met ‘ons aller Ajax’. Daar kocht ik een jonge Sergio Agüero voor een appel en een ei en deed hem later voor 75 miljoen euro van de hand. Daarna flikte ik hetzelfde kunstje met AC Milan.”

Onlangs reikte het Guinness Book of Records een prijs aan iemand uit voor de meeste seizoenen Football Manager (170). Kun jij dat begrijpen?
“Ja ik snap dat wel hoor. Het is een vorm van ontspanning en tijdverdrijf. Ik doe dat zelf ook. De één gaat de kroeg in en een beetje zuipen, en ik ga tot drie à vier uur ’s nachts gamen.”

Ga jij dat record verbeteren?
“Ik hoop het! Waarom niet? Mijn langste save file gaat tot 2055.”

Weleens Football Manager boven je vrienden gezet?
“Ja hoor. Ik heb weleens gehad dat ik dacht: ‘flikker maar op, ik ga gamen.’ Maar nu ik ook wat ouder ben ga je ook wat minder uit, dus komt dat minder voor.”

En vaak nachten doorgehaald?
“Dat was in de tijd dat ik nog geen vrouw en kinderen had. Dan dacht ik opeens: ‘kut, het is weer licht, tijd om naar bed te gaan.’ Is meer dan eens gebeurd haha.”

Heb je weleens Football Manager met het echte voetballeven door elkaar gehaald?
“Nee, zo erg is het niet, dat onderscheid kan ik gelukkig nog wel maken. Ik heb wel eens gehad dat ik Sergio Agüero op tv zag en dacht: ‘hé, verrek, die ken ik van Football Manager 2005, als jeugdspeler van Independiente.’”

En bij wie heb je dat vandaag de dag?
“Laatst had ik het er toevallig met een maatje van mij over. Die was sceptisch over Hirving Lozano (PSV). Die ken ik dan weer van twee, drie jaar geleden. Dat kan wel een leuke speler worden hoor.”

Timon (19)

Speelt sinds: 2009, “maar daarvoor jatte ik al met vriendjes de talentenlijstjes van één van zijn broers.”

Wat is er zo verslavend aan?
“Je hebt de volledige controle over een elftal. Alles wat je in het echt kunt doen, daar heb je nu invloed op. Ik denk ook niet dat je dichter bij de voetballerij komt dan dit. Het is zó ontzettend gedetailleerd. Voor veel spelers is het ook dat je begint met één potje, en dat je dat na drie uur nog steeds tegen jezelf zegt haha.”

In hoeverre ben je daarin doorgeslagen?
“Tijdens de eindexamens (in 2015) had ik een save met NAC. Werd ik meteen kampioen en later nog in de Eredivisie. Samen met een goede vriend (die ook mijn assistent-trainer was) heb ik de kampioenswedstrijd in pak gespeeld. Die avond hebben we dat ook gevierd door te gaan stappen, in het weekend tussen de examens door! Was niet de bedoeling, maar we waren in zo’n jubelstemming. Als we elkaar zien hebben we het ook geen seconde over de examens, maar alleen over ‘ons’ kampioenschap.”

Is dat nog vaker voorgekomen?
“Met de eerste Champions League-finale waren we alle vier in pak. Via NAC waren we opgeklommen naar Manchester City en toen wonnen we van Atlético Madrid. Dat hebben we uitgebreid samen gevierd.”

“Samen met een goede vriend heb ik de wedstrijd in pak gespeeld.”

Wat is jouw langste save file?
“Dat is negen seizoenen, maar voor Football Manager 2018 is het mijn doel om tien seizoenen bij dezelfde club te blijven. Dan gaat jouw zoon in de jeugdopleiding van jouw club zitten. Dat lijkt mij geweldig.”

Weleens conflicten over FM gehad (verband met thuis, vrienden)?
“Conflict is een groot woord, maar als je met vrienden een online competitie doet, kan het er hard aan toe gaan haha. Ik heb vroeger weleens meegemaakt dat mijn moeder me midden in de nacht om 4 uur betrapte. Dan werd ze best wel boos en moest ik het spel inleveren.”

En op welke momenten besefte je dat je er teveel in op ging?
“In 2015 was ik met mijn ouders op vakantie in Italië en toen had ik net een goede save file met Dinamo Zagreb. Dus terwijl het buiten bloedheet was, zat ik urenlang in mijn hotelkamer te spelen.

Waar normale mensen met een boek op het strand liggen…
“Haha ja absoluut. Dan zei ik tegen m’n ouders: ‘ik ga even naar mijn hotelkamer’. Kwam ik pas twee uur later weer terug. Dat krijg je als het zo’n geweldige game is!”

Jeroen (29)

Speelt sinds: 2005. “Alle edities van Football Manager en daarvoor ook andere simulatiespellen op gebied van voetbal.”

Wat maakt Football Manager zo anders dan FIFA?
“Als kind speelde ik altijd tijdens mijn schooltijd met een kameraadje FIFA en dergelijke. Maar uiteindelijk vond ik dat heel fake, omdat je met een club als Ajax Ronaldo en Messi kunt kopen als je het geld hebt. Met Football Manager is dat niet alleen veel leuker, maar ook veel echter. Je moet bankzaken op orde hebben en als je goed genoeg bent kun je ook daadwerkelijk stappen maken.”

Aan welke save file heb je de leukste herinneringen?
“Ik heb zo mijn standaard cluppies, omdat ik uit Drenthe kom, dus dan kom je uit bij FC Emmen, FC Groningen en PEC Zwolle. Met Emmen heb ik in 2017 twee keer de beker gewonnen, kwartfinale Europa League gehaald en tweede in de competitie. Daarna ben ik naar Augsburg en Borussia Dortmund gegaan.”

Snap jij dat iemand 170 seizoenen achter elkaar kan spelen?
“Nee, als je zó lang doorgaat, dan ben je zwaar verslaafd. Van een afstand denk ik dat er dan niks anders meer bestaat in je leven dan dat spel, moet je van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat bezig zijn. Dan is dat wel echt serieus. Al kan ik zelf ook doorslaan in het spelen van het spel.“

“Toen heeft ze me echt een spiegel voorgehouden en zijn er harde woorden gevallen.”

In hoeverre ben je daarin doorgeslagen?
“Mijn vrouw zit naast me, dus die kan eventueel aanvullen wat ik zeg, maar het is er echt ingeslopen en bijna een verslaving geworden. Dat begon met ’s avonds naast elkaar op de bank en een programmaatje op. Ik kan dan niet stilzitten, ik moet iets doen. Dan ben ik met de laptop op schoot druk aan het gamen en sluit ik me af. Mijn vrouw kan dan wel wat tegen mij zeggen en ik antwoord ook, maar in principe krijg ik bijna niets mee. Dat is de beginfase van irritaties en zelf niet willen toegeven, terwijl je in je fantasie alleen maar met ‘jouw club’ bezig bent en eventuele spelers die je wil kopen.”

Wanneer heeft dat zijn hoogtepunt bereikt?
“In 2014 wilde mijn vrouw dat ik het spel dat jaar niet zou kopen, dus regelde ik het zo dat mijn broer dat voor mij deed. En dat op zo’n manier dat er geen transacties zichtbaar waren. Stuurde hij mij via de telefoon allerlei codes, zodat ik Football Manager kon installeren en gewoon kon spelen.”

Hoe kwam je vrouw erachter?
“Ze keek in mijn telefoon, omdat het slecht ging met mijn oma. Ik moest altijd bereikbaar zijn, maar ik was even bij mijn telefoon weg gelopen toen hij een aantal keer ging. Mijn vrouw keek in mijn telefoon met de gedachten dat het voor mijn oma was. Zag ze de gesprekken tussen mij en m’n broer. Toen heeft ze me echt een spiegel voorgehouden en zijn er harde woorden gevallen.”

En nu?
“Ik zit er nog wel elke avond achter, maar ik ben veel makkelijker beïnvloedbaar. Sinds ik vader ben geworden zie ik wat écht belangrijk is in het leven. Dat was voor mij een wake-up call. Als je dan met je laptop op schoot zit, moet je wel beseffen dat je aandacht moet geven aan je zoon. Een mooie uitspraak van mijn vrouw is dan ook: ‘jij kunt niets voor jezelf doen, zolang hij nog wakker is’”.

 

Heeft dit bericht jouw leven verrijkt en kun je niet wachten om het met je vrienden te delen? Gebruik dan snel één van de deelknoppen hieronder!

Category: Nieuws

Tags:

2 comments

Comments are closed.