beste-films-oscar-imdb

De beste Oscarwinnende films, volgens het IMDb

Filmliefhebbers hebben 4 maart 2018 met een rode stift omcirkeld in hun agenda, want dan worden voor de 90ste keer de Oscars uitgereikt. Met negen genomineerden is er een hoop om uit te kiezen, maar met dertien nominaties wijst alles erop dat The Shape Of Water van regisseur Guillermo Del Toro de grote winnaar wordt. Of het ook het gouden beeldje voor Beste Film wint is nog even de vraag. Met andere grote kanshebbers als Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, Get Out, Call Me By Your Name en Dunkirk is er behoorlijk wat concurrentie. Maar een Oscarwinnende film betekent niet altijd dat het door het grote publiek ook wordt gezien als een fantastische film. Sommige raken in de vergetelheid (Chicago, Diving Miss Daisy), maar ook legendarische meesterwerken werden op waarde geschat door The Academy. Omdat wij liever stilstaan bij het positieve, hebben wij de tien beste Oscarwinnende films, volgens het IMDb, op een rijtje gezet.

Beste films met een Oscar

1. The Godfather (1972)

Door velen gezien als de beste film aller tijden. Met een rating van een 9,2 prijkt deze gangsterfilm bovenaan de befaamde IMDb Top 250 en dat heeft een aantal goede redenen. Met Marlon Brando als Don Vito Corleone en Al Pacino als zoon Michael is er een fenomenale cast en de film van Coppola draait misschien wel meer om familie, kameraadschap, eer en respect dan om het maffialeven. En dan zou je nog bijna die ene, legendarische oneliner vergeten: “I’m gonna make him an offer he can’t refuse.”

2. The Godfather: Part II (1974)

De allereerste keer in filmgeschiedenis dat er een vervolg op een film werd gemaakt. Werd destijds door iedereen als een enorm risico beschouwd, maar het leven als Michael Corleone aan het hoofd van de familie en de terugblik op de jonge jaren van Don Vito (gespeeld door een jonge Robert de Niro) is van bijna net zo’n hoge kwaliteit als zijn voorganger. Niet voor niets krijgt het dan ook een 9,0.

3. Schindler’s List (1993)

Regisseur Steven Spielberg werd weleens bestempeld als iemand die met Jaws, Jurassic Park en Indiana Jones alleen grote kaskrakers kon maken, maar in 1993 brak hij daarmee en maakte hij het waargebeurde verhaal van zakenman Oskar Schindler, die in de Tweede Wereldoorlog 1100 Joden redde door ze in dienst in zijn fabriek te nemen. De zwart-witfilm kent tevens één van de meest iconische shots, namelijk die van het meisje in de rode jas die over straat loopt, het enige beeld wat in kleur is. Het krijgt een 8,9.

4. The Lord Of The Rings: The Return Of The King (2003)

Het laatste deel van de trilogie. De verfilming van de boekenreeks van J.R.R. Tolkien krijgt op het IMDb een 8,9 en dat is volledig te begrijpen. Het is één van de beste fantasyfilms ooit en wist met zijn Oscar voor Beste Film producties als Lost In Translation en Mystic River van zich af te houden.

5. Forrest Gump (1994)

“Life is like a box of chocolates. You never know what you’re gonna get.” Inmiddels een gevleugelde uitspraak van Tom Hanks als Forrest Gump, die als iemand met een laag IQ in de meest bizarre situaties terechtkomt en door de Amerikaanse bevolking plots als een nationale held wordt gezien. Toch is niet iedereen het ermee eens dat het een Oscar voor de beste film won, want andere kanshebbers waren onder meer Pulp Fiction en Shawshank Redemption. Toch wordt deze film ook zeer hoog gewaardeerd, met het cijfer 8,8.

6. One Flew Over The Cuckoo’s Nest (1975)

Misschien wel de beste film van Jack Nicholson ooit. In zijn rol als Randie McMurphy laat hij het verhaal zien van een herrieschopper die zich met opzet in een psychiatrische inrichting laat opnemen. De manieren waarop hij keer op keer botst met zuster Ratched zijn memorabel te noemen. Het IMDb schat deze klassieker niet voor niets op een 8,7.

7. The Silence Of The Lambs (1991)

Het is één van de hele weinige films die zowel Beste Films, Beste Acteur (Anthony Hopkins) én Beste Actrice (Jodie Foster) in de wacht sleept. Tevens de enige horrorfilm die de prijs voor Beste Film in ontvangst mocht nemen. Hoewel het verhaal zeer de moeite waard is om te zien, steekt de prestatie van Hopkins als Hannibal Lecter er met kop en schouders bovenuit. Nog altijd wordt hij gezien als één van de beste bad guys ooit. Cijfer: 8,6.

8. Gladiator (2000)

Één van de vele films waarmee Russell Crowe in deze tijdsperiode succes had. Gladiator gaat echter de geschiedenis in als een klassiek verhaal van Roman General’s familie die wordt uitgemoord door de corrupte zoon van de keizer, waarna Roman terugkeert als een… juist. Van het IMDb krijgt deze film – volledig terecht – een 8,5.

9. The Departed (2006)

Wat. Een. Cast! Een film met Leonardo DiCaprio, Matt Damon, Mark Wahlberg, Jack Nicholson en Martin Sheen schreeuwt simpelweg om een Oscar en die kregen ze dan ook. Tweeënhalf uur lang is het genieten om te zien hoe een undercoveragent en een mol in de politie beiden de Ierse maffia infiltreren en elkaars ware aard laten zien. Daarnaast is de symboliek die door Martin Scorsese wordt gebruikt van onschatbare waarde. Net als Gladiator wordt deze film geschat op een 8,5.

10. Casablanca (1943)

“He’s looking at you, kid.” Nog een film met een 8,5 en wat komt het Casablanca zo ongelooflijk toe. Gemaakt tijdens de Tweede Wereldoorlog en gaat ook over die vreselijke periode. Hier gaat het over een eigenaar van een nachtclub in Marokko die zijn oude liefde en haar man uit de handen van de nazi’s houdt. Schitterend gespeeld en geeft door de zwart-witkleuren een zowel romantisch als nostalgisch gevoel.

Natuurlijk hebben niet alleen films met een Oscar succes. Zoiets komt namelijk in alle verschillende soorten en maten. Wat dacht je bijvoorbeeld van low budget films, die door creatief en slim denken en handelen alsnog de wereld aan hun voeten kregen. Een overzicht van die beste films vind je hier.

 

Heeft dit bericht jouw leven verrijkt en kun je niet wachten om het met je vrienden te delen? Gebruik dan snel één van de deelknoppen hieronder!

Category: Films & Series

Tags:

6 comments

Comments are closed.