waarom-is-bier-geel

De vragen des levens: waarom is bier geel?

Het zijn van die dingen waar je zelden tot nooit bij stilstaat, maar als je er eenmaal aan denkt, blijft het in je hoofd malen. Zoals de kop doet vermoeden, gaat het hier om de kleur van ons pilsje. Want waarom is bier geel? Je komt er in dit artikel achter, zodat jij tijdens de vrijdagmiddagborrel zorgeloos aan jouw gele rakker zit.

Waarom is bier geel?

Dit heeft te maken met een paar factoren. Bier kleurt vooral geel door de hoeveelheid mout (gedroogde granen) die erin zit. Zit er bijvoorbeeld weinig tot geen gebrand mout in, dan is de kleur van je bier een stuk lichter. Wordt er donker gebrande mout of veel gebrande mout gebruikt, dan is je bier donkerder van kleur.

Mout is niet het enige wat voor de gele kleur van je bier zorgt. Ook de bewerkingen die het bier tijdens het brouwen ondergaat, zijn van grote invloed. Zo zorgt koken en oxidatie voor een donkere kleur. Gisten zorgt daarentegen voor een lichtere kleur van het bier.

Lees ook: helium bier is een fabeltje en dit is waarom

Allemaal leuk en aardig, maar we zijn één belangrijk aspect vergeten: het graan en het hop. Doordat zij van nature een gele of bruine kleur hebben straalt dit vanzelf af op het bier. En hop mag dan voornamelijk groen of bruin zijn, maar er zitten zoveel verschillende granen in bier, dat dit slechts een kleine factor is.

EBC-waarden

Je zou denken dat hier de uitleg eindigt, maar niets is minder waar. Om erachter te komen hoe geel (of bruin) jouw biertje is, bestaat de EBC-kleurschaal. EBC staat voor European Brewers Convention. Hierbij meet je de lichtheid (of donkerte) van jouw bier als volgt uit: 1 EBC komt overeen met 1 ml jodium per 100 ml water. Hoe donkerder jouw bier, hoe hoger de  EBC-waarde.

In de tabel hieronder is te zien hoe de EBC-waarden worden gemeten en met welke hoeveelheden jouw bier licht of donker van kleur is.

ebc-waarden-bier
Bron: brouw-bier.nl

Nu we dit mysterie uit de wereld hebben geholpen, is het tijd om ons weer te focussen op de belangrijker zaken in het leven. Denk bijvoorbeeld aan het nieuwe bier van de Lidl: Kordaat. Wie deze nog niet heeft gedronken, kan op deze site alle ins en outs over het nieuwste pils lezen.

 

Heeft dit bericht jouw leven verrijkt en kun je niet wachten om het met je vrienden te delen? Gebruik dan snel één van de deelknoppen hieronder!

Category: Bier

Tags: