Speciaal voor Pasen: de easter eggs in films die je nooit eerder zag

Wie zich een klein beetje in films verdiept en er informatie over opzoekt, ziet al snel dat het de regisseurs niet alleen om het verhaal gaat. Vaak wordt er op de kleinste details gelet, waardoor de film écht gaat leven. Ook zitten er soms kleine easter eggs in: verborgen aanwijzingen, verwijzingen naar andere films of grappen die zó subtiel zijn, dat je niet kunt stoppen met lachen.

Een aantal hiervan zijn bij het grote publiek bekend. Zo weten we dat er in The Shining wordt verwezen naar de complottheorie over de maanlanding, de potentiële moordscènes in The Godfather worden vergezeld door sinaasappels en er in Toy Story meerdere verwijzingen naar The Shining zitten. Maar er zijn meer dan voldoende easter eggs die veel minder opvallen. In de volgende reeks gaan wij daar ons meer op richten.

Let op: de lijst is lang, dus het laden kan wat langer duren.

Easter eggs in films

Pulp Fiction (1994)

Quentin Tarantino weet als geen ander dat films je niet alleen moeten boeien, maar dat er ook ruimte moet zijn om ongegeneerd hard te kunnen lachen. De manier waarop hij dit in Pulp Fiction doet is op zijn minst opvallend te noemen.

pulp-fiction-easter-egg

Back To The Future (1985)

Weet je nog, dat moment waarop Marty terug naar het verleden gaat en per ongeluk een boom schampt? Daar heeft het bedrijf handig op ingespeeld.

back-future-easter-egg

Fight Club (1999)

Laten we eerlijk zijn: niemand leest de waarschuwing voorafgaand aan een film. Het enige wat je wilt is zien hoe de film is. Lees je die wel, dan heb je overduidelijk tijd te veel, of geen spannend leven. En dat weten de makers van Fight Club ook.

fight-club-easter-egg

Django Unchained (2012)

Nog een Tarantino-film. Hij weet namelijk hoe je een ode aan het origineel moet brengen, want wanneer Django zijn naam uitspelt en zegt “the D is silent”, antwoord de man naast hem met “I know”. Dat is geen toeval, want je ziet hier Franco Nero, de man die de rol van Django in de 1966-versie op zich nam.

https://www.youtube.com/watch?v=ci4g8D5wSww

Kingsman: The Secret Service (2014)

In Kingsman gaat het niet alleen om actie, maar ook om stijl, klasse en cultuur. Dat laatste wordt getoond wanneer Eggsy voor het eerst alle voertuigen ziet. Je ziet auto’s, vliegtuigen, helikopters en… een Yellow Submarine. Iets wat iedere Beatles-fan kan bekoren.

kingsmen-easter-egg

Zootopia (2016)

Het zijn de kleine details die het ‘m doen.

zootopia-easter-egg

Dunkirk (2017)

Christopher Nolan had al een unieke oorlogsfilm gemaakt door geen hoofdpersoon te kiezen en drie verschillende tijdlijnen in Dunkirk te verwerken, maar hij brengt een ode aan het verleden die bijna niemand is opgevallen. Tussen alle boten die worden gebruikt, zitten namelijk exemplaren die daadwerkelijk uit de Tweede Wereldoorlog stammen en waarmee soldaten van het strand werden gehaald.

dunkirk-easter-egg

American Beauty (1999)

Lester Burnham doet er alles aan om zijn saaie leven een nieuwe wending te geven. En uit alles blijkt dat zijn dagen niet overlopen van spanning en enthousiasme. Je zou zelfs kunnen zeggen dat hij zich gevangen voelt in zijn huidige baan.

Silence Of The Lambs (1991)

Eentje voor de medici onder ons. In de beroemde eerste ontmoeting tussen Clarice en Hannibel zegt Hannibal Lecter “I ate a man’s liver with fava beans and a nice chianti.” Dit zijn stuk voor stuk ingrediënten die niet samen gaan met Maoi antidepressiva, die worden gebruikt om persoonlijkheidsstoornissen tegen te gaan. Met andere woorden: meneer Lecter neemt zijn medicijnen niet.

The Matrix (1999)

Al het water in deze klassieker wordt op een dergelijke manier afgebeeld, zodat het op codering lijkt. Absoluut geen toeval en in één scène gaan ze nog verder. Waar de ramen worden gelapt (en de code dus uitgewist), wordt er in de ruimte waarin dat gebeurd verteld dat de wereld die Neo voor ogen heeft een leugen is. We weten trouwens allemaal wat die code écht betekent…

matrix-easter-egg

Space Jam (1996)

Een film die zo’n beetje elke millennial als kind gezien heeft en ‘de’ basketbalwedstrijd met Michael Jordan is legendarisch geworden. Wat echter opvalt is dat Marvin van de Looney Tunes scheidsrechter is. Dit heeft te maken met het feit dat hij niet alleen een cartoon is, maar ook een alien. Hij is dus het meest onafhankelijk van iedereen.

space-jam-easter-egg

Toy Story 3 (2010)

Wij hoeven niks te zeggen. De onderstaande foto spreekt voor zichzelf.toy-story-3-easter-egg

The Departed (2006)

In één van Martin Scorsese’s beste films ooit zie je bij vrijwel ieder personage dat op het punt staat dood te gaan een kruis (in welke vorm dan ook). Het is niet alleen een knipoog naar de maffia, maar ook een ode aan de originele Scarface uit 1932, waar dezelfde techniek werd toegepast.

departed-easter-egg

The Shawshank Redemption (1994)

Weet je nog het moment waarop Andy aan Red zijn droom vertelt om ooit naar Zihuatanejo te gaan en daar een boot te renoveren? Red noemt het “a shitty pipe dream”, en dat is precies wat het ook was.

 

Lees ook: de grootste bazen in de filmgeschiedenis!

 

Heeft dit bericht jouw leven verrijkt en kun je niet wachten om het met je vrienden te delen? Gebruik dan snel één van de deelknoppen hieronder!

Category: Films & Series

Tags:

3 comments

Comments are closed.