nederland-portugal-kaarten-2006

Een terugblik op de vele kaarten tijdens Nederland – Portugal in 2006

Zet de woorden Nederland en Portugal in één zin en bij een groot deel van de bevolking gaan de gedachten automatisch terug naar 25 juni 2006, toen de ‘slag van Nürnberg’ plaatsvond. Inderdaad, we hebben het over de achtste finale van het WK voetbal in Duitsland, toen Oranje het hoofd moest buigen voor Portugal. Een treffer van Maniche (dezelfde Maniche die ‘ons’ ook in 2004 uitschakelde) in de eerste helft bepaalde de eindstand, maar veel beroemder werd dit duel door het enorme aantal gele en rode kaarten.

Maandagavond neemt het Nederlands Elftal onder leiding van bondscoach Ronald Koeman het vriendschappelijk op tegen Portugal en de kans dat het net zo uit de klauwen loopt als twaalf jaar geleden is (gelukkig) onwaarschijnlijk.

Gele en rode kaarten

Over de uitslag valt weinig te zeggen, maar bij de gevallen kaarten staan we wel even stil. De Rus Valentin Ivanov had het veel te druk met uitdelen van gele en rode kaarten. Maar liefst twintig (!) keer moest de arbiter de kleur geel tonen, die vier keer resulteerde in een rode kaart. Wellicht leuk om aan je vrienden te vragen wie er allemaal op een prent konden rekenen, want namen als Nuno Valente en doelman Ricardo zullen van heel ver moeten komen.

2′ Mark van Bommel
7′ Khalid Boulahrouz
20′ Maniche
31′ Costinha
45+1′ Costinha (2de geel)
50′ Petit
59′ Giovanni van Bronckhorst
60′ Luís Figo
63′ Khalid Boulahrouz (2de geel)
73′ Deco
73′ Wesley Sneijder
74′ Rafael van der Vaart
76′ Ricardo
76′ Nuno Valente
78′ Deco (2de geel)
90+5′ Giovanni van Bronckhorst (2de geel)

https://www.youtube.com/watch?v=FKF5kqkbPXM

EK 2012

Het duel tijdens het WK in Duitsland zou niet de laatste keer zijn dat de twee landen elkaar op een eindronde tegen zouden komen. Zes jaar later gebeurde dit opnieuw, tijdens het EK in Polen en Oekraïne. Toen was het de laatste wedstrijd in de groepsfase, waarin Nederland alleen nog door kon gaan door te winnen van de Portugezen en Denemarken Duitsland moest verslaan. Hoewel Van der Vaart nog knap de score opende, waren twee treffers van Cristiano Ronaldo Nederland te machtig om langer in Oost-Europa te verblijven. Het betekende tevens het ontslag van Bert van Marwijk, die ons twee jaar eerder nog een WK-finale bezorgde.

 

Heeft dit bericht jouw leven verrijkt en kun je niet wachten om het met je vrienden te delen? Gebruik dan snel één van de deelknoppen hieronder!

Category: Sport

Tags:

One comment

Comments are closed.