Ajax-grootste-miskopen

Gruwel mee met de grootste miskopen van Ajax

Het kan niet altijd prijs zijn op de transfermarkt. Elke club probeert zich zo goed mogelijk te versterken. Daarbij heb je voltreffers, goede aankopen, spelers voor de breedte en (je raadt het al) miskopen. En juist die laatste categorie is zo fascinerend. Niet in de laatste plaats, omdat het daar in onze eigen Eredivisie van wemelt. Bij kleine clubs, maar nog meer bij de absolute top. Zo ook bij Ajax. Hoewel zij de laatste jaren vele grote namen wisten te strikken (Christian Chivu, Zlatan Ibrahimovic, Luis Suárez, Klaas-Jan Huntelaar) ging het ook vaak mis. Daarom is het tijd om een blik te werpen op de grootste miskopen van Ajax.

Wat is een miskoop?

Om erachter te komen wie de grootste miskopen van Ajax zijn, moet je wel eerst weten wat een miskoop precies is. Iemand die nauwelijks speelt of niet overloopt van het talent hoeft geen kapitaalsvernietiging te zijn. Als hij gehaald is om enkel zijn taken uit te voeren en zelf weet dat hij geen basiskracht is, kun je niet spreken van een miskoop. Daarom vind je hier namen als Yannis Anastasiou, Dmitri Bulykin en zelfs Heiko Westermann niet terug. Zij kostten alledrie vrijwel niets en maakten niet al te veel cruciale fouten als het erop aankwam. Ook spelers die uit de eigen jeugd komen zijn geen miskopen. Bij hen kun je namelijk niet van een transfer spreken. Maar wat maakt een speler dan wel een miskoop? Je kunt ze ruwweg in minimaal één van deze categorieën plaatsen.

  • Verwachtingen
  • Transferbedrag
  • Inbreng in het team

Miskopen Ajax

Om alles overzichtelijk te houden worden alleen de aankopen sinds het seizoen 2000-2001 gerekend. Ook zullen de meeste spelers niet individueel onder elkaar staan, maar in kleine groepen verdeeld worden. Ga er dus goed voor zitten en lach, huil en verbaas jezelf over de spelers die de afgelopen jaren naar Amsterdam gingen.

Spaanse enclave
Het is de enige nationaliteit die hier apart vernoemd wordt en daar is een goede reden voor. In een paar jaar tijd slaagde Ajax erin een hoop Spaanse voetballers naar Amsterdam te halen. En laten we het zo zeggen, het ging niet altijd even goed.

Gabri wist enkele potten te breken en Ismael Urzaíz werd gratis als pinchhitter achter Huntelaar gehaald, waardoor hij het voordeel van de twijfel krijgt. Minder aansprekend waren namen als Oleguer, Roger, Albert Luque, Bojan Krkic en Isaac Cuenca.

Vooral over Luque was het nodige te doen. Hij werd in 2007 voor veel geld naar de ArenA gehaald, maar wist daar nooit te overtuigen. Desondanks zat de ex-speler van onder meer Deportivo La Coruña er warmpjes bij, getuige zijn jaarlijkse salaris van twee miljoen euro. Een grote ruzie met Luis Suárez was de druppel, waarna zijn rol definitief was uitgespeeld.

Terugkeer van spelers
Lang niet altijd een succes. Richard Witschge wist indruk te maken en Jaap Stam (ook al was hij hiervoor geen Ajacied) heeft het ook niet slecht gedaan en was zelfs even aanvoerder in Amsterdam. Minder succesvol waren Edgar Davids, John Heitinga en Achmed Hossam (Mido). Alledrie waren ze bij hun terugkeer bij Ajax niet meer hun oude zelf. Niet altijd fit, van een veel lager niveau en in het geval van Mido veel te dik. Het is dan ook niet raar dat ze nauwelijks op speeltijd konden rekenen.

Te dure spitsen
Bijna een lijst op zich. Het lijkt bijna een trend bij Ajax dat een grote spits die vertrekt wordt afgelost door een miskoop van jewelste. Albert Luque heeft hier al eens de revue gepasseerd, maar kan ook hier moeiteloos aanschuiven. Schrijnender zijn de namen van Angelos Charisteas, Nikos Machlas, Victor Sikora, Tom Soetaers, Dario Cvitanich, Kennedy Bakircioglu en natuurlijk: Miralem Sulejmani.

De man van 16,5 miljoen euro werd in 2008 de duurste aankoop in de geschiedenis van Ajax, maar wist slechts met vlagen zijn klasse te laten zien. Bij sc Heerenveen gold hij als het grootste talent van Nederland en misschien wel Europa. Die belofte wist Sulejmani in Amsterdam niet in te lossen. Vijf jaar later zou hij dan ook verkassen naar het Portugese SL Benfica.

In de categorie ‘waarom?’
Zo nu en dan worden er spelers getransfereerd waarvan je denkt: waarom? En dat is precies waar deze categorie uit bestaat. Spelers die bij voorbaat al geen kans van slagen hadden en gedoemd waren een miskoop te worden. Denk maar aan Thimothée Atouba, Evander Sno, Teemu Tainio, Niki Zimling, Samuel Kuffour, Jürgen Colin, Laurent Delorge, Olaf Lindenbergh, Rob Wielaert, Bruno Silva, Lerin Duarte en het befaamde duo Kerlon/Zé Eduardo. Aan sommigen kun je nog de status van cultheld hangen, maar allemaal staan ze helaas bekend als geflopte spelers. Nooit kwamen ze bij Ajax uit de verf en voor bijna iedereen volgde dan ook een roemloze aftocht.

Bron foto: YouTube

 

Heeft dit bericht jouw leven verrijkt en kun je niet wachten om het met je vrienden te delen? Gebruik dan snel één van de deelknoppen hieronder!

Category: Sport

Tags:

5 comments

Comments are closed.