nederland-speciaalbier-2018

Onderzoek: we drinken steeds bewuster (speciaal)bier!

Wij Nederlanders ontwikkelen ons op alcoholisch vlak steeds meer tot fijnproevers. De pullen met halve liters bier blijven vaker in de kast en er wordt meer genoten van het speciaalbier. Uit onderzoek van Nederlandse Brouwers blijkt namelijk dat we de verdieping op het gebied van bier opzoeken en ook aan het experimenteren zijn met speciaalbier.

Trends speciaalbier Nederland

Het volledige rapport laat grofweg drie dingen zien. Het eerste is dat bijna de helft van alle bierdrinkers bewust bieren drinkt waar weinig of geen alcohol in zit. Daarnaast blijkt dat vier op de vijf mensen weleens kiest voor speciaalbier. Daarbij wordt het vaakst gekozen voor een blond biertje, maar ook tripel, abdijbier, herfst bokbier en weizenbier zijn erg geliefd. De reden voor speciaalbier is vooral de smaak, maar ook afwisseling speelt hierin een rol. Verder zijn het vooral de vrouwen die meer voor variatie kiezen. Meer dan de helft wisselt weleens van bier, terwijl dit ‘slechts’ 42 procent bij de mannen is.

Bewust genieten!

Cees-Jan Adema, directeur van Nederlandse Brouwers, stelt dat de trend om speciaalbier te drinken vooral te maken heeft met genieten. Toch wordt er ook bewust van het pils genoten. “Men verkent stapsgewijs de verschillende dimensies van een glas bier zoals smaak, alcoholvrij of -arm en afkomst”, aldus Adema. “De consument kiest per gelegenheid het meest passende bier. Zo wordt de alcoholvrije variant niet alleen gedronken, omdat er nog gereden moet worden, maar ook omdat het wordt gezien als lekker alternatief voor als je even geen alcohol wilt drinken. En vergeet niet, het groeiende aanbod van en vraag naar speciaalbieren mét een lager alcoholpercentage zegt ook iets over de wens van de bierdrinker om bewuster te genieten.”

Infographic

Geef jij helemaal niks om tekst en was je vroeger het type dat in boeken enkel de plaatjes bestudeerde? Dan hebben we goed nieuws, want hieronder is een ontzettend handige infographic, waarop alle informatie nogmaals te bekijken is. Er zijn ook leuke, kleurrijke afbeeldingen, dus dat maakt het zo mogelijk nóg prettiger om naar te kijken! Kun jij je alvast voorbereiden om de nieuwe Nederlandse biermeester te worden.

speciaalbier-trends-nederland-2018

 

Heeft dit bericht jouw leven verrijkt en kun je niet wachten om het met je vrienden te delen? Gebruik dan snel één van de deelknoppen hieronder!

Category: Bier

Tags: