transfers-winst-ajax-overmars

WOW! Ajax wereldwijd bij absolute topverdieners op transfermarkt

In Amsterdam mogen de Ajaxfans Marc Overmars nogmaals hartelijk bedanken voor zijn transferbeleid. Werd hij in zijn beginjaren nog gekscherend ‘Marc Netto’ genoemd, nu harkt hij voor Ajax onwaarschijnlijk hoge bedragen binnen! De verkoop van verdediger Max Wöber aan Sevilla (10,5 miljoen euro) zorgt ervoor dat de Amsterdamse ploeg zich definitief in de wereldtop van uitgaande transfers nestelt.

Transferbeleid Ajax

Bij Voetbal International is er een statistiek naar buiten gebracht waar te zien is hoe groot de winst van clubs qua transfers is sinds dit decennium. Wat blijkt? Ajax kan zich hierin meten met de absolute wereldtop. Door de jaren heen is er namelijk een winst gemaakt van maar liefst 154 miljoen euro! Er werd voor ongeveer 170 miljoen euro aan spelers uitgegeven, terwijl daar een verkoopbedrag van 324 miljoen euro tegenover staat.

Hiermee prijkt de naam van Ajax fier in het lijstje van clubs dat sinds 2010 het meeste aan spelers heeft verdiend. Het onderstaande lijstje laat zien welke tien clubs hier het beste in presteerden en welk bedrag zij netto (inkomsten minus uitgaven) overhielden.

1. Benfica: 464 miljoen euro
2. FC Porto: 302 miljoen euro
3. AS Monaco: 184 miljoen euro
4. Lille: 157 miljoen euro
5. Santos: 156 miljoen euro
6. Ajax: 154 miljoen euro
7. Genoa: 147 miljoen euro
8. Udinese: 145 miljoen euro
9. Red Bull Salzburg: 137 miljoen euro
10. Sevilla: 135 miljoen euro

Aan welke spelers heeft Ajax dit te danken? Vooral aan de eigen jeugd. Daarvan worden de uitgaven niet meegerekend, terwijl meerdere jeugdexponenten voor torenhoge bedragen naar het buitenland vertrokken. Enkele voorbeelden hiervan zijn Davy Klaassen (Everton voor 30 miljoen), Justin Kluivert (AS Roma voor 18 miljoen), Daley Blind (Manchester United voor 17,5 miljoen) en Jaïro Riedewald (Crystal Palace voor 9 miljoen). Daarnaast hielpen ook koopjes als Davinson Sánchez (Tottenham Hotspur voor 40 miljoen) en Arek Milik (Napoli voor 32 miljoen).

Winst in de Eredivisie

Betekent dit dat Ajax in Nederland een straatlengte voorsprong heeft? Ja en nee. Op basis van de laatste twee à drie jaar wel, maar dit geldt niet voor het laatste decennium. Dan ziet de top vijf er als volgt uit:

1. Ajax: 154 miljoen euro
2. AZ: 114 miljoen euro
3. FC Twente: 88 miljoen euro
4. PSV: 71 miljoen euro
5. Feyenoord: 56 miljoen euro

Het laat zien dat PSV en Feyenoord – de naaste concurrenten voor de landstitel – een flinke inhaalslag moeten maken om financieel (en dus ook sportief) bij te blijven. En anders kunnen de haters rondom Ajax zich vermaken met het gebrek aan recente titels en deze waslijst aan miskopen.

Bron beeld: YouTube

 

Heeft dit bericht jouw leven verrijkt en kun je niet wachten om het met je vrienden te delen? Gebruik dan snel één van de deelknoppen hieronder!

Category: Sport

Tags: