Culthelden-Eredivisie

Maak kennis met de culthelden van de Eredivisie anno 2017

We hebben er met z’n allen een paar maanden op moeten wachten, maar vanavond is het eindelijk weer zover. In Den Haag gaat de Eredivisie om zeven uur weer van start. Als de bal bij ADO Den Haag tegen FC Utrecht gaat rollen, weet je dat de zomerstop voorbij is en één van de leukste competities weer begint. Leukste ja, want qua kwaliteit houdt het niet altijd over.

Ajax heeft weliswaar vorig jaar de finale van de Europa League gehaald, maar dat neemt niet weg dat het algemene niveau steeds een stukje minder wordt. De toppers vertrekken naar het buitenland en dat wordt opgevangen door andere spelers.

Maar er is ook goed nieuws, want de start van de Eredivisie betekent niet alleen veel leuke wedstrijden met jonge talenten, maar ook een hoop culthelden. Jongens die geliefd zijn bij het publiek en elk potje alles uit hun lijf persen, wat er ook gebeurd.

Maar wat maakt iemand een cultheld? Wat zorgt ervoor dat iemand die onvergetelijke status krijgt? Om daar antwoord op te vinden kijken we naar de kenmerken en de jongens die dit seizoen weliswaar niet topscorer worden, maar wel een speciaal plekje in ons hart veroveren.

Kenmerken cultheld

Melvin Platje, René van Rijswijk, Jeroen Verhoeven, Stijn Vreven, Martin Drent, Martin Pieckenhagen, Pa-Modou Kah, Dmitri Bulykin en Geert den Ouden. Het zijn slechts een paar van de vele culthelden die we de afgelopen jaren voorbij zagen komen. Stuk voor stuk spelers die we ons voor altijd zullen herinneren. Alleen niet door hun wonderschone acties of fluwelen techniek. Nee, deze jongens lopen misschien niet over van het talent, maar doen er wel alles aan om de winst over de streep te trekken. Door de volgende punten herkennen we deze mannen in één oogopslag.

Niet de sterspeler
Daarvoor is het immers de sterspeler. Dat is de man die de goals aaneen rijgt en zijn ploeg beter laat voetballen. Nee, een cultheld is iemand die iets mindere kwaliteiten moet compenseren met een tomeloze inzet. Soms zit ‘ie een tijdje op de bank, maar als het minder gaat met de ploeg staat hij in het veld en wil hij ten koste van alles winnen!

Voorop in de strijd
En dat brengt ons direct bij punt twee, de inzet. Aan alles zie je dat hoe dan ook willen winnen. Ze lopen zich te pletter, delen nog wel eens een doodschop uit om ‘een signaal af te geven aan de ploeg’ en schelden hun ploeggenoten de huid vol als het even tegen zit. Niet omdat ze kwaad zijn, maar omdat ze absoluut niet tegen hun verlies kunnen.

Hart op de tong
Ook een veel voorkomend gegeven. Ze zeggen wat ze denken en malen daar niet om. Wat anderen ervan vinden? Maakt ze helemaal niks uit. En dat is precies waar supporters zo gek op zijn. Geen gedraai door mediatraining of obligate teksten, maar altijd zeggen waar het op staat, binnen en buiten de lijnen.

Je kunt je ermee identificeren
Misschien wel het belangrijkste van allemaal. Iedereen herkent wel iets van zichzelf in één van zijn favoriete culthelden. Of het nou een bierdrinkende Björn Vleminckx is (oud-N.E.C. en ex-topscorer van de Eredivisie) of de hardwerkende Gregoor van Dijk (oud-FC Utrecht), er is altijd wel iets groots of kleins wat je van jezelf in zo’n jongen ziet.

Culthelden in de Eredivisie

Het is je waarschijnlijk al opgevallen, maar de namen die tot nu toe de revue zijn gepasseerd zijn allemaal voetballers die niet meer in Nederland te zien zijn. Ze zijn allemaal gestopt of spelen in het buitenland.

Maar wie zijn dan toch de culthelden van de Eredivisie anno 2017? Op wie kunnen we ons dit seizoen verheugen? De volgende vijf namen (hieronder te zien) slepen jou er de komende 34 wedstrijden weer doorheen.

Nathan Rutjes (Roda JC)

Tom Beugelsdijk (ADO Den Haag)

Lex Immers (ADO Den Haag)

Mark van der Maarel (FC Utrecht)

https://www.youtube.com/watch?v=iAds4Z98jcM

Ard van Peppen (Roda JC)

 

Heeft dit bericht jouw leven verrijkt en kun je niet wachten om het met je vrienden te delen? Gebruik dan snel één van de deelknoppen hieronder!

Category: Sport

Tags:

One comment

Comments are closed.