meer-bier-koud-weer

Mensen in een kouder klimaat drinken veel meer alcohol!

Denk je aan de combinatie van alcohol en koud weer, dan gaan je gedachten al snel naar Noord-Europa en Siberië. In je hoofd draait zich automatisch een beeld af van een Rus die wakker wordt met een fles wodka en daarna op beren jaagt. Voor Noren en Finnen geldt overigens exact hetzelfde. Maar waarom drinken zij zoveel alcohol en klopt dit stereotype wel? Een nieuw onderzoek toont het allemaal aan!

Kouder weer = meer bier!

Daar is wel degelijk een sterke relatie tussen. Onderzoekers van de Universiteit van Pittsburgh zagen een duidelijke correlatie tussen beide factoren. De data van 193 verschillende landen werd onder de loep genomen en daar kwam een duidelijke conclusie uit: leef je in een koud klimaat, dan drink je gemiddeld veel meer alcohol en vice versa.

Lees ook: waarom bestaat er donker bier en licht bier?

De belangrijkste reden hiervoor is het effect wat drank op ons lichaam heeft. Los van het feit dat je er ontzettend dronken van kunt worden, verwijdt het ook je vaten. Hierdoor stroomt het bloed makkelijker door je lichaam, wat als gevolg heeft dat je het warmer krijgt. Stiekem hebben al die Siberiërs dus een uitstekend excuus om zoveel wodka achterover te slaan.

Lever

Er is ook een akelige keerzijde aan de hoeveelheid alcohol die de koukleumen onder ons innemen. De grote flessen sterkedrank die men inneemt, hebben een zeer negatief effect op de lever. De dodelijke leverziekte cirrose (ook aangetoond in dit onderzoek) komt niet voor niets vaker voor in landen met een kouder klimaat. Het leert ons andermaal dat je altijd met mate moet drinken, ook al is dit voor de slimste mensen erg lastig.

 

Heeft dit bericht jouw leven verrijkt en kun je niet wachten om het met je vrienden te delen? Gebruik dan snel één van de deelknoppen hieronder!

Category: Bier

Tags: