nederlandse-horrorfilms

Welke Nederlandse horrorfilms zijn het kijken waard?

Het horrorgenre leeft sterker dan ooit. We worden de laatste jaren overspoeld met de meest gruwelijke films en in 2018 is dat niet anders. Zo heeft A Quiet Place nu al een iconische status bereikt en is Hereditary onlangs gekroond tot de engste film van dit jaar. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de aanstaande film The Nun, de spin-off van The Conjuring 2.

Als het op dit genre aankomt, hoor je nooit iemand over een goede Nederlandse horrorfilm. We snappen dat in ons kleine landje niet snel de nieuwe Psycho, The Exorcist of A Nightmare On Elm Street voortbrengt, maar het horroraanbod in Nederland valt wel heel erg tegen. Om toch een beetje licht in de duisternis te brengen, heeft Vrijmibro een lijst opgesteld van Nederlandse horrorfilms die het kijken waard zijn.

‘De Lift’ (1983)

Je kunt ervan houden of niet, maar je kunt niet ontkennen dat De Lift de meest iconsiche Nederlandse horrorfilm is. Het werk van Dick Maas kende in binnen- en buitenland bijzonder veel succes en verdient daarom jouw aandacht.

‘Amsterdamned’ (1988)

En opnieuw vinden we hier een film van Dick Maas terug. De jaren ’80 waren hem goed gezind, want ook met Amsterdamned scoorde hij waanzinnig goed! Sommigen zeggen dat het eerder een thriller dan een horrorfilm is, maar daar klopt niets van. Het wordt niet alleen door het grote publiek als horror gezien, maar ook door instituten als het IMDb.

‘Zwart Water’ (2010)

Wie de namen Hadewych Minis en Barry Atsma bij een film ziet, denkt eerder aan een romantische komedie, maar niets is minder waar. Een verhaal van een dode vrouw die een klein meisje aanspoort om de ergste dingen te doen, is een concept waarvan de rillingen over je rug lopen. Het scoort bij het IMDb een nipte voldoende met een 5,6, maar desondanks is Zwart Water de moeite waard om te kijken.

https://www.youtube.com/watch?v=td1viAdY43M

‘The Johnsons’ (1992)

Wordt ook wel De Blauwe Johnsons of Xangadix genoemd. Het staat bekend als de laatste ‘Nederhorror’ van de twintigste eeuw en sleepte meerdere prijzen in de wacht, zoals Beste Soundtrack en Beste Special Effects. In 2017 is er 25 jaar na dato een documentaire gemaakt over The Johnsons. Eentje die je – na het zien van deze film – absoluut moet zien!

Kristen (2015)

Met een budget van slechts 10.000 euro laat Kristen zien dat de beste low budget films vaak horrorfilms zijn. De film kreeg lovende kritieken tijdens het Nederlands Film Festival in 2015 en kent een verhaal waar je nekharen van overeind gaan staan. Mocht je dus 80 minuten vrij hebben en je houdt van horror, dan is deze film iets voor jou!

Je zal vast opgemerkt hebben dat we bij alle films zo min mogelijk hebben verteld over het verhaal en dat klopt. Wij geven natuurlijk geen spoilers als je daar niet om hebt gevraagd. De vraag is alleen of dit wel terecht is. Lees daarom snel waarom spoilers minder erg zijn dan je denkt en ze je zelfs meer van films laten genieten!

 

Heeft dit bericht jouw leven verrijkt en kun je niet wachten om het met je vrienden te delen? Gebruik dan snel één van de deelknoppen hieronder!

Category: Films & Series

Tags: