bier-koud-bevroren-glas-nadelen

Waarom je nooit bier in een bevroren glas mag serveren

We houden allemaal van een ijskoud biertje op z’n tijd. Zeker in de zomermaanden, als de terrasjes volstromen en het kwik boven de 25 graden komt, zijn we niet meer te houden. Het laatste wat je dan wilt, is dat je lauw bier geserveerd krijgt, een absolute dooddoener! Waar we het echter onvoldoende over hebben, is bier dat in een bevroren glas wordt voorgeschoteld, want ook dat is een zonde en laat je ook minder genieten. Waarom? Dat leggen we hier uit.

Waarom bevroren bierglazen?

Voordat we kijken waarom bevroren bierglazen een no-go zijn, is het belangrijk om te kijken wat de gedachtegang achter dit fenomeen is. De voornaamste reden waarom voor deze optie wordt gekozen, is omdat de angst voor het gevreesde lauwe bier te groot is. Als je vrienden op bezoek hebt, en je hebt niet genoeg ruimte in de ijskast voor wat pilsjes, wil je ze door gebrek aan (koele) ruimte geen lauw bier voorschotelen. Daarom wordt er geschakeld naar de bevroren glazen, want zo is je bier in elk geval koud. Dit wordt niet alleen door individuen gedaan, maar ook grote bedrijven als Heineken (het Heineken vriesglas) promoten het. Is het dan echt zo slecht als wij nu doen vermoeden?

Minder smaak

Wie op de website van Craftbeer kijkt, ziet in de uitgebreide infographic dat het niet verstandig is om bier op een extreem lage temperatuur voor te schotelen. Zo wordt er wél geadviseerd om bier in glazen te schenken die op kamertemperatuur (of iets daaronder) zijn, maar niet het glas eerst in de vriezer te bewaren.

“Bevroren glazen resulteren in ijskristallen die tijdens het vullen schuimproblemen veroorzaken. Als je je bierglazen koud houdt, vermijd dan glazing. En bier geserveerd bij bijna bevroren temperaturen verblindt de smaakbeleving (smaakpapillen zijn gevoelloos, wat resulteert in een neutrale smaakbeleving) in vergelijking met bier geserveerd met aanbevolen temperaturen.” (Bron: Draught Beer Quality Manual)

Temperatuur bier

Over de glazen zijn we dus (hopelijk) duidelijk geweest, maar hoe zit het nu met het bier zelf? Daar geldt vooral: serveer je bier boven het vriespunt. Aanbevolen is 3,3 graden celsius, maar iets daarboven is ook geen probleem. In het geval van speciaalbier is het zelfs aanbevolen om het iets minder te koelen. Daar wordt tien graden geadviseerd.

“Bier met meer smaak moet nog warmer worden geserveerd om een volledige waardering van het aanbod te krijgen. Zeven tot tien graden is voor veel bierstijlen heel gebruikelijk.” (Bron: Bill White, Better With Beer)

Dat bier op de juiste temperatuur moet worden geserveerd (en niet in bevroren glazen!) is niet alleen handig voor een perfecte vrijmibo, maar het heeft ook invloed op je seksleven. Zo wordt je zin bevorderd en gaat ook je uithoudingsvermogen erop vooruit!

 

 

Heeft dit bericht jouw leven verrijkt en kun je niet wachten om het met je vrienden te delen? Gebruik dan snel één van de deelknoppen hieronder!

Category: Bier

Tags: