Ambachtelijk-bier-schadelijk-mogelijk

‘Ambachtelijk bier bevat meer schimmelstoffen’

Volgens het instituut voor voedselveiligheid Rikilt (Wageningen Universiteit) bevat ambachtelijk bier meer schimmelstoffen dan bij industrieel bier. Onderzoekers meldden donderdag in hun verschenen studie dat er bij een dagelijkse inname van ambachtelijk bier een verhoogd risico is voor de gezondheid.

Het Rikilt onderzocht het zelf gebrouwen bier uit 47 verschillende landen (grotendeels uit Europa) en kwam tot de conclusie dat er meer deoxynivalenol (afgekort: DON) werd aangetroffen bij de kleine ondernemers dan bij de biermerken die op veel grotere schaal produceren. Uit de duizend verschillende onderzochte biertjes werd bij 22 soorten een verhoogd DON aangetroffen. Onderzoeker Jeroen Peter: “Vrijwel elk bier bevat DON. Maar bij de ambachtelijke bieren liggen de gehaltes gemiddeld hoger. De stof is niet extreem giftig, maar het onderdrukt het immuunsysteem en veroorzaakt soms braken en diarree”.

Vrijmibo

Is hiermee de vrijmibo in gevaar? Is het verstandiger om voortaan en mass aan de wijn, whisky of appelsap te gaan? Nee hoor. Zolang je niet teveel bier op lange termijn inneemt, is er volgens het Rikilt weinig aan de hand. Let dus goed op dat als je ambachtelijk bier neemt, je oplet hoe het DON-gehalte in elkaar steekt. Verder is het zaak om vooral te genieten van de vrijmibo en er eentje open te trekken als de vijf in de klok zit.

Bron: nu.nl

 

Heeft dit bericht jouw leven verrijkt en kun je niet wachten om het met je vrienden te delen? Gebruik dan snel één van de deelknoppen hieronder!

Category: Bier

Tags:

One comment

Comments are closed.