spoilers-series-films

Hoe erg zijn spoilers in films en series nou werkelijk?

Het lekken van spoilers verscheurt al jarenlang vriendschappen. Zit je net lekker die ene serie te kijken (of wil je vanavond die nieuwe film zien), krijg je ‘per ongeluk’ te horen hoe het afloopt. Je trekt van frustratie de haren uit je hoofd en besluit nooit meer met diegene te praten. Maar zijn spoilers nou werkelijk zo erg, of moeten we er op een andere manier mee omgaan?

Spoilers maken films leuker

Geloof het of niet, maar degenen die spoilers krijgen voordat ze ergens aan beginnen, genieten meer van die film of serie. Hier werd namelijk in 2011 door Jonathan D. Leavitt en Nicholas J. S. Christenfeld onderzoek naar gedaan. Een groep van meer dan 800 personen (176 mannen, 643 vrouwen) werd in twee groepen verdeeld. De ene groep kreeg bij drie verhalen spoilers, de anderen moesten het zonder spoilers doen. Uiteindelijk bleek dat de groep die wel spoilers kreeg de verhalen veel leuker vonden! De reden hiervoor is niet duidelijk, maar met de informatie van de hieronder genoemde man komen we er wellicht wél achter.

Alfred Hitchcock

Dat spoilers lang niet altijd erg zijn, blijkt wel uit de films van meesterregisseur Alfred Hitchcock. Zijn uitgangspunt is juist om het publiek van zoveel mogelijk informatie te voorzien, ook als dat het weggeven van een aantal belangrijke elementen betekent. Zelf schetste hij ook het perfecte voorbeeld, waarin je weliswaar spoilers weggeeft, maar enkel de mindshift van de kijker hoeft te veranderen om alles meer te waarderen.

We are now having a very innocent little chat. Let’s suppose that there is a bomb underneath this table between us. Nothing happens, and then all of a sudden, “Boom!” There is an explosion. The public is surprised, but prior to this surprise, it has seen an absolutely ordinary scene, of no special consequence. Now, let us take a suspense situation. The bomb is underneath the table and the public knows it, probably because they have seen the anarchist place it there. The public is aware the bomb is going to explode at one o’clock and there is a clock in the decor. They can see that it is a quarter to one. In these conditions, the same innocuous conversation becomes fascinating because the public is participating in the scene. The audience is longing to warn the characters on the screen: “You shouldn’t be talking about such trivial matters. There is a bomb beneath you and it is about to explode!

 

Er is echter één grote uitzondering: plot twists. Die zijn juist bedoeld om iedereen zoveel mogelijk te verrassen, iets wat Hitchcock onderschrijft. “The conclusion is that whenever possible the public must be informed. Except when the surprise is a twist, that is, when the unexpected ending is, in itself, the highlight of the story.”

American Beauty

Het voorbeeld van Alfred Hitchcock is het bewijs dat het weggeven van spoilers als regisseur de kijker niet wegjaagt, maar enkel op een andere manier naar de film laat kijken. In plaats van zien wat er gebeurt, wordt er nu aanschouwt hoe het gebeurt. Hetzelfde vindt in het begin van Inglourious Bastards plaats, waar Quentin Tarantino halverwege de ondervraging van Hans Landa laat zien waar de joden zich schuil houden. Vinden we het erg? Nee, want het maakt de boel enkel en alleen maar spannender!

Lees ook: de perfecte films op met je vriendin te kijken

Een andere manier waarop films zelf spoilers weggeven is door in het begin direct te vertellen hoe het afloopt. Zo start American Beauty met een monoloog van Lester Burnham (Kevin Spacey) waarin hij letterlijk zegt: “I’m 42 years old. In less than a year, I’ll be dead. Of course, I don’t know that yet, and in a way, I’m dead already”. Het geeft ontzettend veel informatie weg over het einde én over zijn huidige leven. Toch vinden we het niet erg als kijker, omdat we onze energie in het verloop van het verhaal steken, in plaats van in een mogelijk einde.

Dus, de volgende keer dat die vriend van jou weer eens iets verklapt, is er geen reden om boos te worden. Hem (of haar) dankbaar zijn is het andere uiterste, maar dit is het perfecte moment om je meer in de loop van de film te verdiepen en op een andere manier te kijken!

Bron beeld: Krists Luhaers

 

Heeft dit bericht jouw leven verrijkt en kun je niet wachten om het met je vrienden te delen? Gebruik dan snel één van de deelknoppen hieronder!

Category: Films & Series

Tags: