finale-europa-league-woensdag

Waarom wordt de Europa League-finale op een woensdag gespeeld?

Vandaag is de dag des oordeels! In de finale van de Europa League 2018 kruisen Olympique Marseille en Atlético Madrid de degens om uit maken wie zich de winnaar van deze Europese competitie mag noemen. En dat niet alleen de winst en de eer op het spel staat, blijkt wel uit het feit dat er naast de beker ook directe plaatsing voor de Champions League op de loer ligt. Iets wat vooral voor Olympique Marseille van belang is, aangezien zij nog niet zeker zijn voor een plek in het miljardenbal. Maar waarom wordt de finale van de Europa League op een woensdag gespeeld, terwijl tot nu toe alle EL-wedstrijden op een donderdag plaats vonden? Dat is waar we antwoord op proberen te vinden.

Week voor Champions League

Vroeger – in de tijd dat het kleine broertje van de Champions League nog de UEFA Cup heette en er zelfs een Intertoto Cup was – was het traditie dat alle Europese finales op een woensdag werden gespeeld. Ook toen werden de UEFA Cup-duels op donderdag afgewerkt, maar was er een logische reden voor een finale op woensdag. Destijds was het een gewoonte om precies een week voor de Champions League-finale die andere eindstrijd te laten starten. Het was namelijk een tijd waarin de Champions League haar finales nog midweeks speelde.

Lees ook: verdwijnen de CL-rechten definitief achter het kastje?

Dit veranderde in het seizoen 2009/2010, toen de CL-finale naar de zaterdag werd verschoven en de UEFA Cup veranderde in de Europa League. Doordat nu de afstand tussen beide finales tien dagen is, is er nog steeds een logisch aantal dagen om af te tellen van finale tot finale. Zo gaan we vanavond kijken of l’OM deze prijs mag beschrijven, of dat Los Rojiblancos voor de derde keer in negen jaar de Europa League wint.

Laatste keer ‘VI’

Één ding is zeker: het is de allerlaatste keer dat we Wilfred Genee, Johan Derksen en René van der Gijp op RTL7 zien. De heren van Voetbal Inside beleefden vorige week maandag hun laatste reguliere aflevering van de voetbaltalkshow en zijn komende zomer nog op RTL4 te zien met VI Oranje, maar daarna wordt het RTL-boek gesloten. Vanaf volgend seizoen zijn ze te zien bij het Veronica van John de Mol en wordt duidelijk wat er precies voor de kijker verandert.

Dat de Europa League niet alleen maar topwedstrijden voorschotelt blijkt wel uit deze glasheldere analyse van Johan Derksen en consorten.

 

Heeft dit bericht jouw leven verrijkt en kun je niet wachten om het met je vrienden te delen? Gebruik dan snel één van de deelknoppen hieronder!

Category: Sport

Tags: