alcohol-gezondheid-effecten

Één glas alcohol kan al schadelijk zijn, maar wij leggen ons er niet bij neer

Een slechtere timing had voor dit bericht niet kunnen bestaan. Uitgerekend op een vrijdag – vlak voor de vrijdagmiddagborrel – komt het tijdschrift The Lancet met een artikel naar buiten waarin wordt gesteld dat één glas alcohol per dag al schadelijk voor je lichaam kan zijn. Sterker nog: je leeft gemiddeld één à twee jaar korter dan de geheelonthouders onder ons.

Het onderzoek, dat 83 verschillende studies over alcohol uit negentien landen combineert, komt tot de conclusie dat bij iemand die zeven drankjes per week nuttigt (één per dag dus) de levensverwachting met een jaar afneemt, ten opzichte van iedereen die niet drinkt. Voor lange tijd werden meer dan 600.000 mensen gevolgd en getest. Daarbij werd geconstateerd dat bij zware drinkers er over het algemeen meer problemen met het hart, de bloeddruk en het cholesterolniveau waren.

Jeremy Pearson, een onderzoeker van de Britse hartstichting, noemt deze conclusie een ‘serieuze wake-up call voor veel landen met een ruimhartig alcoholbeleid’. Het is iets waar alcoholonderzoeker David Jernigan van de Amerikaanse Johns Hopkins Universiteit zich bij aansluit. “Dit betekent dat wie werkelijk belang hecht aan een lang leven, simpelweg zijn alcoholgedrag moet controleren.”

Voordelen alcohol

Nu lijkt het alsof een slokje bier het begin van het einde is, maar daar nemen wij geen genoegen mee! Natuurlijk hoor jij je niet iedere avond klem te zuipen, maar er zitten ook behoorlijk wat voordelen aan wat alcohol op zijn tijd. Zo bleek uit eerdere onderzoeken dat bier zorgt voor een kleinere kans op diabetes, het herstelt (deels) de schade die fastfood en andere vette etenswaren aanrichten en het maakt een verlaagde bloeddruk mogelijk. Geen paniek dus, trek tijdens de vrijmibo ‘gewoon’ een biertje open en laat het jou en je collega’s goed gaan!

 

Heeft dit bericht jouw leven verrijkt en kun je niet wachten om het met je vrienden te delen? Gebruik dan snel één van de deelknoppen hieronder!

Category: Bier

Tags: