James-Bond-007-Daniel Craig

Wat maakt Daniel Craig nou een goede James Bond?

Als we The Daily Mirror mogen geloven, is Daniel Craig ook in de toekomst te zien als James Bond. De 49-jarige 007 speelt daarmee ook voor een vijfde keer onze favoriete geheim agent. Het bijtekenen van Craig als Bond is wel opmerkelijk te noemen, aangezien hij twee jaar geleden in een interview nog zei dat hij ‘liever zijn polsen zou doorsnijden dan dat hij nog een keer zou terugkeren als 007.’ Hoe de nieuwste film van de Bond-reeks gaat heten is nog niet bekend. Er is nog geen regisseur voor en het heeft ook nog geen titel.

Opnieuw zien we dus Daniel Craig in zijn meest beroemde rol, maar waarom is hij zo geschikt als 007? Wat maakt hem beter dan acteurs die de afgelopen tijd als zijn opvolger werden genoemd (Tom Hardy, Damian Lewis, Tom Hiddleston)? Om hier antwoord op te geven, komt hier een lijst met de kenmerken van de ultieme James Bond.

Kenmerken James Bond

Sean Connery, Roger Moore, Pierce Brosnan, Timothy Dalton en zelfs George Lazenby. Ze speelden stuk voor stuk hun rol als geheim agent 007 met verve. En niet onbelangrijk: allemaal kwamen ze op het witte doek over als de perfecte man. Deze acteurs mogen dan niet identiek aan elkaar zijn, maar hebben wel veel met elkaar gemeen.

Womanizer
Ze heten niet voor niets Bond-girls, want alle dames vallen vroeg of laat als een blok voor onze James. Met zijn charmes is dat geen enkel probleem.

Grappig
Droog, onderkoeld en een tikje flauw. Het zijn de ingrediënten voor typisch Britse humor. En die wordt dan ook regelmatig gebruikt door de hoofdpersoon.

De nieuwste gadgets
Allemaal te danken aan Q. En of dat nou een oude man of jonge technicus is, dat maakt ons niks uit. Het zorgt ervoor dat hij in de meest benarde situaties nog kan ontsnappen.

Een dikke Aston Martin
Een beetje vent is niks zonder zijn trouwe viervoeter. Of beter gezegd, trouwe vierwieler. Ook dat wordt op zijn Brits gedaan, met een schitterende Aston Martin DB5. Beter dan dat krijg je ze niet.

Vechtmachine
Sterk, meedogenloos en koelbloedig. Buiten het vechten om kenmerken van Frank Underwood. Nee, James Bond wint er geen doekjes omheen als het om een vecht- of schietpartij gaat. Met zijn killer instinct is geen aanvaring te moeilijk.

Strak in pak
Een beetje gentleman loopt niet in een t-shirt en een driekwartsbroek. Dat kun je beter strak in pak doen. Tijdens de film Skyfall is bijvoorbeeld te zien hoe Daniel Craig gehuld in Tom Ford de criminaliteit te lijf gaat.

Zelfverzekerd
“The name is Bond. James Bond.” Dat is nog eens een binnenkomer. En buiten deze gevleugelde uitspraak is 007 extreem zeker van zijn zaak. In woord, daad en lichaamshouding.

Liefhebber van sterkedrank
Nog zo eentje. “Martini, shaken not stirred.” Het toont aan dat hij een echte liefhebber is. En niet zonder reden, want deze mannen worden veelal gezien als zeer machtig.

Nu je deze kenmerken onder elkaar ziet, zou je zeggen dat dit de perfecte 007 is. Bij de manier waarop Daniel Craig dit invult, ontbreken er een paar belangrijke elementen: charmant en grappig. En dat is precies de wijze zoals Ian Fleming (schrijver van de boekenreeks) dat gewild zou hebben.

007 volgens Ian Fleming

Rest natuurlijk de vraag hoe James er volgens geestelijk vader Ian Fleming uit moet zien. De elementen die je in de film tegenkomt zijn gedekt, maar de visie van Fleming is nog niet benoemd. Hij beschreef Bond als iemand die helemaal niet sociaal vaardig en charmant was. Dit is namelijk wat Fleming ooit in een interview met The New Yorker vertelde:

“When I wrote the first one in 1953, I wanted Bond to be an extremely dull, uninteresting man to whom things happened; I wanted him to be a blunt instrument … when I was casting around for a name for my protagonist I thought by God, [James Bond] is the dullest name I ever heard.”

Iets over Bond als een perfect plaatje? Zeker niet. En daarom is de invulling van Daniel Craig perfect. Je houdt ervan, of je haat het, maar het is wel zoals het hoort te zijn. En anders heb je altijd nog de films met mannen als Sean Connery en Roger Moore om je aan te spiegelen.

 

Heeft dit bericht jouw leven verrijkt en kun je niet wachten om het met je vrienden te delen? Gebruik dan snel één van de deelknoppen hieronder!

Category: Films & Series

Tags:

5 comments

Comments are closed.