ajax-real-madrid-internazionale

Verdwijnt de Champions League achter het kastje? Niemand brengt een bod uit

Het heeft er alle schijn van dat we in de nabije toekomst niet op de open kanalen naar de Champions League kunnen kijken, dat meldt het AD. Het miljardenbal heeft in Nederland steeds minder bekijks en dat zorgt ervoor dat televisiezenders minder snel een bod zullen uitbrengen om de rechten voor dit Europese toernooi te bemachtigen. Op dit moment beschikt John de Mol met SBS6/Veronica over de rechten, maar hoe dit er in de toekomst uitziet is nog onbekend.

Clubs in Champions League

Dat er minder animo voor de Champions League is, heeft een paar voor de hand liggende oorzaken. Allereerst is de invloed van Nederlandse ploegen minder groot geworden. Dit jaar was Feyenoord de enige club uit ons land en in de poule met Napoli, Manchester City en Shakhtar Donetsk pakten de Rotterdammers onder leiding van Giovanni van Bronckhorst slechts drie punten. En afgezien van de overwintering van PSV in het seizoen 2015/16 (in de achtste finales verloren van Atlético Madrid), kwam er na 2007 niet één ploeg verder dan de groepsfase.

Een andere oorzaak is de voorspelbaarheid van het toernooi. De trouwe kijker zal er niet meer van opkijken als de halve finales uit Real Madrid, Barcelona, Bayern München, Juventus en een ploeg als Manchester City bestaan. Het neemt een groot deel van de spanning weg en dat is juist de reden waarom voetbal zo leuk is om naar te kijken.

Kijkcijfers

De voornaamste reden waarom zenders huiverig zijn om de rechten voor dit bekertoernooi te kopen is vanwege de kijkcijfers. Veronica trekt op dit moment minder dan 700.000 mensen (bron: Stichting Kijkonderzoek), terwijl dit bij de NPO doorgaans het dubbele was. Door bezuinigingen deden zij afstand van deze duels (al kregen ze daarvoor in de plaats de wedstrijden van het Nederlands Elftal) en doordat het normaal gesproken tussen de 17 en 25 miljoen euro kost om de CL-rechten te kopen, is het als zender niet aantrekkelijk genoeg om een fatsoenlijk bod uit te brengen.

Blijft Ziggo in dit geval over. Zij hebben als enige Nederlandse zender wél de CL-rechten, maar hun kanaal is niet door iedereen te zien. Zij zijn ‘achter het kastje’, waardoor je per se een abonnement op Ziggo moet hebben om Messi en Ronaldo in actie te zien. Het is dus afwachten of de gewone burger misschien afscheid moet nemen van de ‘cup met de grote oren’.

 

Heeft dit bericht jouw leven verrijkt en kun je niet wachten om het met je vrienden te delen? Gebruik dan snel één van de deelknoppen hieronder!

Category: Sport

Tags:

2 comments

Comments are closed.