vakantie-geen-fotos-smartphone

Ga je binnenkort op vakantie? Neem dan géén foto’s met je smartphone

Wie al een vakantie voor de komende zomer heeft geboekt, heeft een groot deel van de reis al uitgestippeld. De bezienswaardigheden, restaurantjes en het uitgaansleven kennen voor jou geen geheimen meer en dus sta je klaar om honderden foto’s te nemen met je smartphone. Maar is dit wel zo verstandig? Meerdere onderzoeken wijzen erop dat het grote nadelen biedt en je beter een professionele camera op zak kunt hebben.

Foto’s op vakantie

Het gebruiken van een professionele camera heeft twee grote voordelen. Allereerst is de kwaliteit (uiteraard) vele malen hoger en kun je zo optimaal op jouw vakantie terugkijken. We snappen echter dat het niet altijd even goedkoop is om een dergelijk toestel aan te schaffen, maar staar je in dat geval niet blind op jouw smartphone.

In een onderzoek (dat te lezen is op Vox) vertelt Brian Resnick over de relatie tussen smartphonegebruik en het creëren van herinneringen. Zijn conclusie daarin is dat we slechter de ervaringen opdoen als we foto’s nemen dan wanneer we dat niet doen. Camera’s (van een smartphone in het bijzonder, door alle apps die voor afleiding zorgen) ontnemen je namelijk de mogelijkheid om met al je zintuigen een herinnering aan te maken, waardoor het in je hoofd slechts een vage betekenis krijgt.

Een onderzoek van het Journal of Experimental Social Psychology onderschrijft dat. Zij namen de proef op de som door een groep mensen een rondleiding in een kerk te geven. Daarbij was er een deel wat via een iPhone foto’s mocht nemen en een ander deel moest vooral goed opletten. Een week later werd er een test afgenomen om te kijken wat ze nog wisten. Daaruit bleek dat degenen zonder camera meer onthielden van de minitour dan de andere groep.

Hoe lang op vakantie?

Betekent dit dat je voortaan nooit meer je smartphone erbij mag pakken als je op reis bent? Natuurlijk niet. Zorg er alleen voor dat je eerst alles goed hebt gezien voordat je besluit er klakkeloos een foto van te nemen. En om op vakantie écht alles goed mee te krijgen, is het ook verstandig te overwegen hoe lang je eropuit gaat. Volgens psycholoog Daniel Kahneman is één week ideaal voor als je nieuwe ervaringen op wil doen, maar ook die keuze is volledig aan jou.

 

Heeft dit bericht jouw leven verrijkt en kun je niet wachten om het met je vrienden te delen? Gebruik dan snel één van de deelknoppen hieronder!

Category: Nieuws

Tags:

One comment

Comments are closed.