Korte-vakantie-beter

Twee weken vakantie is totaal zinloos, dit is waarom

Wie fulltime op kantoor aan het buffelen is, kijkt maar naar één ding uit: vakantie. Misschien zit je er middenin, of hik je er op dit moment tegenaan, maar het zijn die paar weken van het jaar dat je het werk aan de kant kunt schuiven en je zorgen voor even thuis kunt laten. Voor twee weken ga je naar een tropisch oord in het zuiden of neem je het er in eigen land van.

Maar die twee weken, is dat wel verstandig? Is het niet beter om korter of vakantie te gaan? Psycholoog Daniel Kahneman zegt van wel en dit zijn zijn redenen.

TED Talk Daniel Kahneman

Voordat we deze theorie van korte vakanties uitleggen, is het eerst tijd om uit te leggen wie Daniel Kahneman is. Deze Israëliër is 83 jaar en heeft in zijn loopbaan een meer dan behoorlijk oeuvre opgebouwd. In zijn jaren heeft hij niet alleen tientallen boeken uitgebracht, maar heeft hij ook meerdere onderzoeken verricht naar zaken als het inschatten van risico’s en de aversie tegen verlies.

Nu kreeg Kahneman het podium van TED voor zichzelf om uit te leggen waarom het beter is om voor één week op vakantie te gaan, in plaats van twee. Zijn uitleg is dat een lange vakantie alleen helpt als je de ervaring zelf belangrijk vindt. Ga je er meer voor nieuwe herinneringen tussenuit, dan is het beter om voor één week te vertrekken. In de eerste week onthouden je hersenen namelijk veel makkelijker ervaringen en belevenissen. Daarna zwakt het af, omdat je aan de nieuwe omgeving gewend raakt.

Benieuwd naar de volledige TED Talk van Daniel Kahneman? Deze is hieronder te zien.

Bron: hln.be

 

Heeft dit bericht jouw leven verrijkt en kun je niet wachten om het met je vrienden te delen? Gebruik dan snel één van de deelknoppen hieronder!

Category: Nieuws

Tags:

2 comments

Comments are closed.