alcoholvrij-bier-herkennen

We merken helemaal niet het verschil tussen alcoholvrij en gewoon bier

We kennen allemaal iemand die je stiekem alcoholvrij bier voert en later doet alsof hij niet meer op z’n benen kan staan. Hij staat voor paal en jij en je vrienden lachen je de ballen uit de broek. Maar wat blijkt nu? Die zogenaamde dronkenlap kan daar helemaal niks aan doen! Uit een onderzoek van de Universiteit van Wageningen blijkt namelijk dat onze hersenen niet het verschil tussen normaal- en alcoholvrij bier herkennen.

Beloning voor alcoholvrij bier

De onderzoekers lieten een groep van 21 mannen tussen de 18 en 35 jaar (een klein onderzoek dus) aan een experiment deelnemen. De bierliefhebbers kregen af en toe een slok bier of water met koolzuur toegediend. Ondertussen lagen deze mannen in een MRI-scanner, om zo de hersenactiviteit te meten.

Er is echter een kleine twist. Tussen de slokken bier zat ongemerkt ook een alcoholvrije variant. Iets wat de proefpersonen niet wisten en de hersenen dus ook niet. De beloningsgebieden in het brein werden dus net zoveel geprikkeld met het drinken van alcoholvrije bier als met gewoon pils. Met andere woorden: het bier is net zo lekker, maar het is enkel de titel ‘alcoholvrij’ die ons niet aanstaat.

Het onderzoek sluit naadloos aan bij een eerder onderzoek van het IRI. Daaruit bleek in juli van het vorige jaar dat bier zonder alcohol behoorlijk in de lift zit. Toen steeg de verkoop hiervan met liefst zeven procent! Dit jaar kent het gelijke aantallen.

 

Heeft dit bericht jouw leven verrijkt en kun je niet wachten om het met je vrienden te delen? Gebruik dan snel één van de deelknoppen hieronder!

Category: Bier

Tags: