dark-knight-easter-eggs

Tien kleine dingen waardoor ‘The Dark Knight’ nóg vetter wordt!

Het is vandaag tien jaar geleden dat The Dark Knight in de bioscoop verscheen. En we kunnen met recht zeggen dat het één van de beste films aller tijden is. Om stil te staan bij dit jubileum, heeft Vrijmibro tien dingen over The Dark Knight uitgelicht die zelfs veel diehard fans niet is opgevallen.

Een aantal dingen zijn al bij het grote publiek bekend. Zo weten we dat de beroemde truck-flip helemaal echt was en dat Heath Ledger zich wekenlang opsloot om het karakter van de Joker te bestuderen. Om ervoor te zorgen dat jij écht alles van deze klassieker weet, is het tijd om bij enkele kleine dingen en easter eggs stil te staan.

Ode aan de jaren ’60 Joker

De film opent direct met een bankoverval om u tegen te zeggen. En hoewel iedereen wist dat de Joker achter het masker zat, is de manier waarop dit wordt gedaan wel mooi. Het is namelijk een knik naar de Joker uit de jaren ’60, toen Cesar Romero ook in het begin van Batman zich kenbaar maakte, door zijn masker af te doen.

dark-knight-masker

Gelijkenissen met ‘Heat’

In een interview met IGN gaf regisseur Christopher Nolan aan dat hij veel inspiratie heeft geput uit Michael Mann’s Heat. Zo beginnen beide films met een heftige overval en is er halverwege een punt waarop beide hoofdpersonen tegenover elkaar zitten, zonder dat er een directe confrontatie is. Het maakt The Dark Knight niet alleen een Batman-film, maar ook een actiefilm.

Batmobiel een Lamborghini?

De Batmobiel wordt bij deze film weliswaar ingeruild voor een Batpod, maar dat betekent niet dat Bruce Wayne het zonder een opvallende bolide moet doen. Hij rijdt rond in een Lamborghini Murciélago. Dat is natuurlijk niet zomaar, want Murciélago is Spaans voor vleermuis. En zo is de cirkel weer rond.

Heath Ledger deed zelf make-up

Uren kon hij er in zijn trailer mee in de weer zijn. Je ziet zelfs in meerdere scènes dat er nog restjes aan zijn handen zitten. Heath Ledger bracht het ook aan op de binnenkant van z’n lippen, wat voor een droge mond zorgde. Het verklaart waarom hij zo vaak aan zijn lippen likte, want anders kon hij zijn tekst niet meer goed uitbrengen. Uiteindelijk werd het een handelsmerk van de Joker.

Slaan tijdens verhoor is echt

Het verhoor tussen Batman en de Joker is een inmiddels legendarische scène geworden. Niet alleen omdat het één groot psychologisch spel is, maar ook omdat het hyperrealistisch is. Het moment waarop Batman zijn woede niet meer kan beheersen en de Joker slaat is zelfs echt. Dit komt vooral door Heath Ledger, omdat hij aan Christian Bale vroeg om hem echt te raken. Alles om het zo geloofwaardig mogelijk te maken.

https://www.youtube.com/watch?v=CwB9FNVHnWM

Joker kijkt nooit mensen aan tijdens het doden

Waarom dit zo is, is een raadsel, maar feit is dat de Joker nooit iemand recht in het gezicht aankijkt als hij definitief met iemand afrekent. Het voedt in elk geval de fantheorieën dat dit personage gebaseerd is op een ex-militair met PTSS. Het verklaart ook waarom hij zo uitzonderlijk goed met wapens als raketten en granaten om kan gaan.

Geen vleermuizen in The Dark Knight

Is het je nooit opgevallen dat er niet één vleermuis te zien is in The Dark Knight? De meesten weten wel dat dit de eerste Batman-film is waarin het woord Batman niet in de titel staat. Dat er niet één vleermuis in de film te zien is, is echter een ander verhaal. In de andere tweede films van Christopher Nolan (Batman Begins en The Dark Knight Rises) is dit trouwens wel het geval.

Heath Ledger’s ‘Kubrick-staar’

Een film is niet compleet zonder een kleine ode naar één van de grootste regisseurs aller tijden. Er is namelijk een moment waarop Heath Ledger de beruchte ‘Kubrick-staar’ doet. Deze staat ook wel bekend als het moment waarop duidelijk wordt dat iemand psychopathische trekjes vertoont. Het is onder meer te zien in The ShiningA Clockwork Orange en Full Metal Jacket.

dark-knight-joker-kubrick

Zelf met camera filmen

Heath Ledger was niet alleen een acteur, maar filmde ook muziekvideo’s in zijn vrije tijd. Om dat verder uit te bouwen (en om de wereld vanuit het perspectief van de Joker te laten zien), gaf regisseur Christopher Nolan hem de ruimte om zelf de twee gijzelingen te filmen. Het wierp absoluut zijn vruchten af!

‘The Dark Knight’ = ‘Rory’s First Kiss’

Het is niet voor het eerst dat – om drukte van fans te voorkomen – draaidagen in steden onder een andere naam worden ingepland. Maar om The Dark Knight nou Rory’s First Kiss te noemen? Als je in Chicago scènes met helikopters en SWAT-wagens films, gelooft natuurlijk niemand dat. Toch was de poging van Christopher Nolan te waarderen.

Pistool Harvey Dent was geblokkeerd

Één van de meest memorabele momenten is het punt waarop de Joker niemand minder dan Harvey Dent aan zijn zijde krijgt. In het ziekenhuis lijkt het zelfs even of de Joker de keuze aan Harvey Dent (of beter gezegd: Two-Face) laat of hij hem neerschiet of niet. Het is echter allemaal schijn, want als je goed kijkt, zie je dat de kans nul is dat dit het einde van de Joker is.

joker-harvey-dent-gun

Mr. Reese = The Riddler?

Het volgende is weliswaar nooit bewezen, maar er wordt beweerd dat er een verborgen aanwijzing in deze film zit, dat ook The Riddler een kleine rol heeft. In een ogenschijnlijk onschuldig fragment, slaagt plotseling een medewerker van Wayne Enterprises, genaamd Mr. Reese erin het geheim van Bruce Wayne uit te vogelen. Het feit dat iemand daar überhaupt achterkomt en ook nog eens Mr. Reese (fonetisch: mysteries) heet, neemt bij de echte fans alle twijfels weg.

Sinds deze trilogie heeft Ben Affleck het stokje overgenomen als Batman, maar dit is met gemengde reacties ontvangen. Sterker nog, hij is als Bruce Wayne aan de kant geschoven! Wie hem gaat opvolgen is nog niet bekend, maar deze acteurs zouden zeker niet misstaan.

 

Heeft dit bericht jouw leven verrijkt en kun je niet wachten om het met je vrienden te delen? Gebruik dan snel één van de deelknoppen hieronder!

Category: Films & Series

Tags: