stokbrood-frankrijk

Omslag in Frankrijk: er worden meer burgers dan stokbroden gegeten

De stereotype Fransman is niet meer. De man met de baret, krulsnor, het streepjesshirt en de baguette onder zijn arm wordt slechts een herinnering, want voor het eerst in de geschiedenis eten de Fransen meer burgers dan stokbroden. Volgens het onderzoeksbureau Gira Conseil consultants gingen er 1,22 miljard baguettes (al dan niet belegen Franse stokbroden) over de toonbank, terwijl er bijna anderhalf miljard burgers werden verkocht. Een culinaire aardverschuiving in het populaire vakantieland.

Lees ook: red de aarde, eet de burger van Leonardo DiCaprio

Het lijkt er daarmee op dat de Fransen steeds meer over de grens kijken om hun kennis over voeding uit te breiden. Volgens Bernard Boutboul, directeur van Gira Conseil, ligt het echter niet aan het aantal fastfoodketens wat in Frankrijk geopend wordt. “De stijgende populariteit van hamburgers is niet gelinkt aan McDonald’s of andere fastfood restaurants. Het heeft te maken met het aantal restaurants wat burgers op hun menu plaatst”, aldus Boutboul tegenover de Washington Post. Maar liefst 80% van de tentjes in Frankrijk zet burgers op de menukaart.

Boeuf bourguignon

Hoewel de Fransen zelf het best kunnen oordelen of deze culinaire aardverschuiving onverwacht komt, is dit voor de Nederlandse burger wel het geval. Wij zien nog steeds een beeld van stokbroden, croissants en oneindig veel soorten kazen. Daar komt nog eens bij dat in november 2017 de stoofschotel boeuf bourguignon als nationaal gerecht werd verkozen. Toch zullen wij er als toeristen niet veel van merken. Doordat de manier van leven, de cultuur en de landschappen niet zijn veranderd blijft de beleving voor ons nagenoeg hetzelfde. En ook vanuit huis zal met evenementen als de Tour de France – en de omgeving die je er gratis bij krijgt – ons droombeeld van het leven op de campagne in stand blijven.

 

Heeft dit bericht jouw leven verrijkt en kun je niet wachten om het met je vrienden te delen? Gebruik dan snel één van de deelknoppen hieronder!

Category: Bier

Tags:

One comment

Comments are closed.