terraskoopkracht-bier

Er bestaat zoiets als de ’terraskoopkracht’ en zo reken je het uit

Er is een nieuw onderzoek over de gemiddelde prijzen op een terrasje in Europa. Niet bijzonder, maar de manier waarop ze dit berekenen is iets anders dan normaal. Er wordt uiteraard gekeken naar het aantal euro’s dat je uitgeeft, maar er is ook een nieuw fenomeen: de ’terraskoopkracht’. Hoe wordt deze berekend en staat Nederland hoog op de terraskoopkrachtlijstjes?

Prijs rondje terras

Laten we bij het begin beginnen. Van Spronsen & Partners hebben over heel Europa gekeken hoe duur het is om een rondje op het terras te geven. Wat houd dat rondje op het terras in? Twee koppen espresso, tweemaal fris, twee halve liters bier en twee rosé. Het zal hierbij geen verrassing zijn dat de Scandinavische landen bovenaan staan. Noorwegen voert deze ranglijst aan, met Denemarken, Frankrijk en Zweden in haar kielzog. In Oslo tel je voor dit rondje bijna 54 euro neer!

Lees ook: zo vier jij Drink Beer Day als een baas!

Bijzonder duur, maar in Amsterdam valt het gelukkig mee. Wij staan op een elfde plaats, met een totaalprijs van 33,67 euro. Het goedkoopst ben je in Boedapest (Hongarije) uit, want daar leg je slechts 15,94 euro neer.

Terraskoopkracht

Deze prijzen zijn over het algemeen bekend, maar nu kijkt men ook naar de terraskoopkracht. Hierbij krijgen we inzicht over hoeveel rondjes inwoners in Europese landen kunnen uitdelen. Hier nestelt Nederland zich in de bovenste regionen. Er zijn slechts drie landen in Europa die het beter doen dan wij. We zetten hieronder de top tien landen neer van hoeveel rondjes inwoners zich kunnen veroorloven.

1. Zwitserland (Bern), 29 rondjes
2. Duitsland (Berlijn), 20 rondjes
3. Monaco (Monaco), 19 rondjes
4. Nederland (Amsterdam), 17 rondjes
5. Ierland (Dublin), 16 rondjes
6. Noorwegen (Oslo), 15 rondjes
7. Oostenrijk (Wenen), 15 rondjes
8. België (Brussel), 14 rondjes
9. Zweden (Stockholm), 14 rondjes
10. Engeland (Londen), 13 rondjes

Qua bierprijzen doen we het in Nederland gelukkig alleraardigst. Hoewel we hier steen en been klagen over de prijs van ons pils, doen we het – in vergelijking met de rest van Europa – behoorlijk goed. Hoeveel je in Nederland betaalt voor een halve liter bier is hier te bekijken.

 

Heeft dit bericht jouw leven verrijkt en kun je niet wachten om het met je vrienden te delen? Gebruik dan snel één van de deelknoppen hieronder!

Category: Bier

Tags: