grid-girls-formule-1

Het afschaffen van ‘grid girls’ in de Formule 1: hoe zit het precies?

Afgelopen woensdag stond de wereld der Formule 1 opeens in vuur in vlam. De internationale autosportfederatie FIA liet weten afscheid te nemen van de ‘grid girls’, beter bekend als de welbekende pitspoezen. Volgens commercieel directeur Sean Bratches was er geen behoefte aan de bloedmooie dames. “Wij zijn van mening dat het ongepast is en niets toevoegt voor de Formule 1-fans over de hele wereld.” Tot dusver wordt het gezien als een verkeerde inschatting, want iedereen met een mening in de autosportwereld is over de beslissing heen gevallen.

Ecclestone en Lauda

Waar mening fan al zijn of haar ongenoegen op social mediakanalen als Twitter spuide laten nu ook grote kopstukken zich uit over de controversiële beslissing. De voormalige baas van de Formule 1, Bernie Ecclestone, verklaarde tegenover The Sun dat de grid girls juist deel uitmaken van een show. “Ik betreur ten zeerste de beslissing die nu genomen is. Je moet mij eens uitleggen waarom het concept van de grid girls de Formule 1 zou schaden. De piloten waren er dol op, het publiek hield van hen, niemand zag er een probleem in. Wat is er verkeerd aan een mooi meisje dat voor de start van een Grote Prijs een bord omhooghoudt voor een wagen? Bovendien maakten de grid girls het makkelijker voor de piloten om naar de juiste startpositie te stappen.”

Lees ook: Max Verstappen hoort bij de grootverdieners in de Formule 1 2018

Oud-coureur en drievoudig wereldkampioen Niki Lauda ziet het idee om de pitspoezen af te schaffen eveneens niet zeggen. Vandaag liet hij aan het Oostenrijkse Der Standard weten dat het een “beslissing tegen de vrouwen is.” “Vrouwen zorgen zelf voor de emancipatie. Dat doen ze heel goed, het gaat de goede kant op. Het is heel jammer dat deze traditie beëindigd wordt. Ze doen hier de Formule 1 en de vrouwen geen plezier mee.” De kritiek dat grid girls bij de Formule 1 seksistisch, ongepast en niet meer van deze tijd is slaat Lauda in de wind: “Dat is een ontoelaatbare vergissing. Gridgirls houden andere vrouwen niet tegen om in leidende functies te komen. Ik wil het aantal vrouwen in de Formule 1 niet verminderen, ik wil juist aanmoedigen dat er meer vrouwen komen.”

De ‘Grid Girls’ zelf

We kunnen eindeloos lang doorpraten over wat mannen ervan vinden, maar hoe staan de grid girls hier zelf tegenover? Model en voormalig pitspoes Kelly Brook* stelt dat het juist goed is dat de grid girls er zijn. “Dat in 2018 jonge vrouwen de professionele kans ontnomen wordt een fatsoenlijke job uit te voeren, is weerzinwekkend. Deze feministes die het nu geweldig vinden dat die meisjes in de Formule 1 en het darts verdwijnen, nemen net rechten van ons vrouwen af in plaats van die te steunen. Ze hebben immers niet langer de kans om die beslissing voor zichzelf te maken. Dit jaar vieren we de honderdste verjaardag van ‘the Act’, die sommige vrouwen in Groot-Brittannië stemrecht gaf. Er is hard gevochten opdat vrouwen hun eigen keuzes kunnen maken. Ik kan me niet inbeelden dat dit hun uiteindelijke doel was.”

Daar voegt Brook aan toe dat er door dit besluit werkgelegenheid wordt ontnomen. “Het is die feministische actievoerders waarschijnlijk nog niet in het hoofd opgekomen dat er vrouwen zijn die dat werk echt graag doen. Nodig hebben ook. Wel, ik heb er talloze bewijzen van. De laatste dagen heb ik een stortvloed aan berichtjes gekregen van die meisjes, die me zeggen dat ze kwaad zijn hun job te verliezen en die me bedanken om het voor hen op te nemen.”

*Bron: hln.be

De Nederlandse grid girl Nanet Por liet eerder bij RTL Late Night weten dat “je kunt tegenwoordig niets meer doen of je doet het al fout met vrouwen. Ik denk zeker dat het te maken heeft met #MeToo, maar ik vind het nogal vergezocht.”

Bron beeld: Erik Jacobs

 

Heeft dit bericht jouw leven verrijkt en kun je niet wachten om het met je vrienden te delen? Gebruik dan snel één van de deelknoppen hieronder!

Category: Vrouwen

Tags:

3 comments

Comments are closed.