10000-uren-regel-mythe

Helaas: de 10.000-uren regel is slechts een fabeltje

Je hebt er vast wel eens van gehoord: de 10.000-uren regel. Voor degenen die dit fenomeen totaal gemist hebben: professor Anders Ericsson onderzocht grote groepen muzikanten, sporters en schakers die stuk voor stuk tot de wereldtop hoorden. Hij kwam erachter dat de mensen die tot de besten in hun segment hoorden, ook degenen waren die de meeste uren oefenden. Besteedde je dat aantal uren of tien jaar van je leven aan één specifiek iets, dan had je net zoveel kans om tot de allerbesten te horen.

En zo werd de ‘10.000-uren regel’ geïntroduceerd, zou je denken. Maar het blijkt nu dat deze populaire term nooit door Ericsson zelf is bedacht en er ook nooit een harde grens van 10.000 is vastgelegd! En dus wordt deze theorie spijtig genoeg ontkracht. Tijdens een podcast van Lifehacker vertelde psycholoog Daniel Goleman het volgende:

“De 10.000-uren regel is een mythe – de persoon die er het meest door geïrriteerd raakt is de man die het onderzoek leidde. Zijn naam is Ericsson and hij komt uit Florida. Hij studeert expertise and zegt dat er geen specifiek aantal uren is – een perfect geheugen kost ongeveer 300 uur – maar er is wel een relatie dat je beter wordt, wanneer je meer oefent. Hij zegt ook dat zelfs de meest professionele zangers nog altijd een coach hebben, om beter te worden. Wat die coach dan ook doet is ‘smart practice’.”

Malcolm Gladwell

De vraag is nu: wie heeft dan wél ooit voor de term ‘10.000-uren regel’ gezorgd? Die komt namelijk van Malcolm Gladwell. Om de theorie van Ericsson wat leuker en interessanter voor het grote publiek te maken, bedacht hij dat het 10.000 uur of tien jaar moest kosten. Gewoon, omdat het lekker bekte. En zeg nou zelf, hij heeft hierin geen ongelijk.

De kans dat je alsnog profvoetballer of jazzmuzikant wordt is dus fors afgenomen, maar dat betekent niet dat alle hoop verloren is. Je kunt altijd nog de succesformule van het populaire Suits-personage Harvey Specter volgen. Of je er de top mee bereikt is de vraag, maar het maakt je wel een betere werknemer op kantoor!

 

Heeft dit bericht jouw leven verrijkt en kun je niet wachten om het met je vrienden te delen? Gebruik dan snel één van de deelknoppen hieronder!

Category: Nieuws

Tags: