Deze iconische nummers blijven voor altijd met films verbonden!

Een goede soundtrack is het halve werk. Ze kunnen een film van agressief matig naar episch tillen, maar ze kunnen ‘m ook de das omdoen. En hoewel je het woord episch niet links en rechts moet uitdelen, zijn er een aantal films bij wie dit zeker van toepassing is. Sterker nog, er is muziek die, wanneer je het op de radio hoort, je meteen doet denken aan de film. Of die ene scène waar je meteen je telefoon uit je broekzak trekt om het te Shazammen.

Wij zijn trouwens niet de enigen die zo enthousiast worden van soundtracks en het bijbehorende ‘soundtrack spotten’. Want als je dit leest en het niet herkent moet je je maar eens verdiepen in de verloren kunst van het ‘soundtrack spotten’. Er gaat een wereld voor je open. Om de research een beetje in goede banen te leiden heeft Vrijmibro een handig lijstje voor je met films met een fantastische soundtrack. En dan bedoelen we niet Hans Zimmer en zijn zware Alpenhoorns in Inception.

Er kunnen wat spoilers in de beschrijvingen zitten, maar ach, zo erg blijkt dat helemaal niet te zijn.

 

1. Mrs. Robinson

Wie kent ze niet. Simon & Garfunkel met Mrs. Robinson in The Graduate. De hit is ontzettend populair geworden in 1967 door de film en kan bijna niet zonder worden gehoord. Ook The Sound of Silence van hetzelfde duo is door de film vaak zat gedraaid, ook al is het tegenwoordig vooral een meme. Het is een gouwe ouwe, maar hij moet bijna wel bovenaan de lijst staan.

 

2. Don’t you (Forget about me)

De eerste, maar misschien ook wel de bekendste van de lijst. Dont you (Forget about me) is een liedje van de groep Simple Minds uit 1985 wat onlangs nog een grote populariteitsboost kreeg door de film Pitch Perfect. Maar van origine wordt het liedje verbonden aan de film The Breakfast ClubDe film vertelt het verhaal van een groep highschoolers die tijdens het nablijven elkaar beter leren kennen en zo vrienden worden. De film eindigt met een innerlijk monoloog van de hoofdrolspeler en met een goeie fistpump start het nummer in. In de jaren ’80 was dit je reinste cultclassic. Het gaf de Amerikaanse sfeer op de middelbare school perfect weer, waardoor het voor een hoop mensen herkenbaar werd.

3. Lose yourself

Ook al zo’n bekende soundtrack. De soundtrack van de film 8 mile uit 2002 heeft er zelfs een Oscar voor gewonnen. De film vertelt het verhaal van Jimmy ‘B-Rabbit’ Smith, gespeeld door Marshall Mathers, beter bekend als de enige echte Eminem. B-Rabbit is een rapper die beroemd wil worden via underground rap-battles. Na zijn eerste afgang krijgt hij het steeds moeilijker, maar dat houdt hem niet tegen om al zijn vijanden (en vrienden) verbaal af te slachten. Lose Yourself vertelt het plot van de film en werd tegelijkertijd door bijna elk radiostation gedraaid en betiteld als het ‘beste rapnummer aller tijden’. Al met al een zeer belangrijk nummer wat geschreven is voor een film die je gezien moet hebben!

4. Hooked on a feeling

Dit is een redelijk nieuwe nominatie. Hooked on a Feeling (origineel van B.J. Thomas) werd in 1974 gecoverd door Blue Swede en sloeg onmiddellijk in als een bom. Onlangs werd er nieuwe leven in het nummer geblazen met de Marvel-film Guardians of the Galaxy in 2014. Voor iedereen die de afgelopen jaren onder een steen heeft geleefd: Guardians of the Galaxy gaat over een groep buitenaardse figuren onder leiding van Peter Quill (Chris Pratt), die op jonge leeftijd is ontvoerd van de aarde. In zijn laatste moment op aarde gaf zijn stervende moeder hem een mixtape vol muziek uit de jaren ’80 mee. En de eerste van die mixtape is dus Hooked on a feeling. Daarnaast is het ook gewoon een lekker nummertje.

5. New Slang

Omdat je ook iets wilt opsteken van de lijst is hier een relatief onbekende. New Slang van The Shins is een liedje wat veel populariteit kreeg door de film Garden StateMisschien heb je er ooit van gehoord, maar misschien ken je zowel de band als de film totaal niet. Daarom staat ‘ie er ook tussen: ze zijn allebei namelijk bijzonder underrated. Garden State is een film uit 2004 met Zach Braff in de hoofdrol. En dat bedoelen we in de meest letterlijke zin van het woord. Hij heeft de film namelijk zelf ook geregisseerd en geschreven. Het verhaal gaat dat Zach Braff naar de muziek van The Shins luisterde, terwijl hij het script schreef. Het gaat over een man die, na jaren therapie, naar huis komt om zijn overleden moeder te begraven. Hij ontmoet de lieftallige Sam (Natalie Portman) en wordt spontaan verliefd op haar. Klinkt misschien wat vaag, maar de film én de soundtrack zijn beide steengoed. Hieronder vind je een iconisch stukje uit de film:

6. Free Bird

Op Sweet Home Alabama na het bekendste liedje van Lynyrd Skynyrd. Het was altijd al een populair nummer, maar het bereikte zijn piek na de beruchte scene uit de actiefilm Kingsman: the Secret Service uit 2014. In de scene is te zien hoe een geheim agent van Kingsman samen met een kerk vol mensen wordt gehersenspoeld om alles en iedereen te vermoorden. De scène is waanzinnig grafisch, maar oh zo heerlijk om naar te kijken terwijl Free Bird op de achtergrond aan het blazen is.

https://www.youtube.com/watch?v=25683IE5v9g

 

Heeft dit bericht jouw leven verrijkt en kun je niet wachten om het met je vrienden te delen? Gebruik dan snel één van de deelknoppen hieronder!

Category: Muziek

Tags: