Beatles-Album-50-jaar

Vergeet Abbey Road, dit is de meest iconische Beatles-plaat!

Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band bestaat vandaag precies vijftig jaar. Het is de meest iconische plaat die The Beatles ooit hebben uitgebracht. Die titel wordt meestal vergeven aan Abbey Road, maar dat is zeker niet terecht. Kwalitatief gezien staat die plaat inderdaad op eenzame hoogte, maar er hangen minder verhalen aan vast. Van de albumhoes tot het legendarische slotakkoord van ‘A Day In The Life’. Om te laten waarom dit zo’n geweldig album is, zijn hier een aantal dingen die je niet wist van gt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band.

Feiten van Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band

Adolf Hitler zou op de cover komen
Net zoals Jezus Christus en Mahadma Ghandi, maar zij waren in de geschiedenis een stuk minder erg dan Hitler. Toch was een plekje op de cover van Hitler dichterbij dan de andere twee, want van hem was al een uitsnede gemaakt om mee op de foto te gaan. Het is maar goed dat het er niet van is gekomen.

Beatles-sgt-pepper-lonely-hearts-club-band

 

Angst voor ‘With A Little Help From My Friends’
Iedereen kent wel de eerste zin van dit nummer (groot geworden door de cover van Joe Cocker). “What would you think if I sang out of tune? Would you stand up and walk out on me?” Oorspronkelijk zou het einde van de zin “Would you stand up and throw tomatoes at me?” Dat is er nooit doorgekomen uit angst van Ringo Starr dat het daadwerkelijk zou gebeuren. Een reële gedachte, aangezien ze eerder met snoep bekogeld werden nadat George Harrison zei daar van te houden.

Alles was gerelateerd aan drugs
Maar dan ook echt alles. Vrijwel elke track heeft een relatie met verboden middelen. Het nummer wat hier bijna symbool voor staat is ‘Lucy in the Sky with Diamonds’ (LSD). Het gebruik van drugs tijdens het schrijven en inspelen van de nummers heeft in ieder geval tot een meesterwerk geleid.

Het slot van ‘A Day In The Life’
Wie denkt dat dit nummer (ook het laatste nummer op dit album) eindigt met een simpel akkoord heeft het mis. Om de laatste pianoklanken goed in te luiden namen McCartney, Lennon, Starr en Evans plaats op drie verschillende piano’s, om tegelijkertijd de E-mineur in te zetten. Een einde die maar liefst veertig seconden duurt. Maar daar houdt het niet op. Het schijnt ook dat er een toon in is verwerkt die zo hoog is, dat honden er gek van worden. Alsof het een hondenfluitje is.

Is Paul McCartney dood?
Nee, natuurlijk is dit niet het geval, maar de aanwijzingen zijn er wel. In ieder nummer zijn kleine hints verborgen die uiteindelijk het overlijden van de Beatle zou uitleggen. Maar daar blijft het niet bij. Op de achterkant van de hoes staat het hoofd van Paul McCartney (die overigens als enige met zijn rug gekeerd is) de woorden without you, wat zou verwijzen naar zijn dood. En zo kunnen we eindeloos doorgaan.

 

Heeft dit bericht jouw leven verrijkt en kun je niet wachten om het met je vrienden te delen? Gebruik dan snel één van de deelknoppen hieronder!

 

Category: Muziek

Tags:

One comment

Comments are closed.