netflix-verwijderde-series

Verdwijnt jouw favoriete film of serie alwéér van Netflix? Dit is de reden

Één keer per maand is er ophef in Netflixland. Dan maakt ’s werelds grootste streamingsdienst bekend welke films en series ze aan hun immense arsenaal toevoegen. Maar nog belangrijker is dat mensen op de hoogte worden gesteld van alle bekende titels die van Netflix verdwijnen. Waarom doet Netflix dit toch? Is het om jou te prikkelen om naar nieuwe dingen te kijken of zit er een andere reden achter?

Verwijderde titels Netflix

De eerste logische gedachte is om te denken dat Netflix expres titels uit haar aanbod weghaalt. Op die manier krijg jij als kijker een prikkel om het gat van jouw favoriete serie op te vullen met iets nieuws. Zo blijf jij geboeid en weet Netflix zeker dat jij een trouwe abonnee blijft.

Lees ook: Ben Affleck voorspelde Netflix en Spotify al in 2003!

De realiteit ligt echter iets anders. Er is namelijk een heel andere reden waarom soms films en series van Netflix verdwijnen. Dit heeft vooral te maken met de ingekochte rechten. Op haar eigen website geeft het bedrijf een verklaring waarom dit fenomeen plaatsvindt.

“Netflix schaft licenties voor series en films aan bij studio’s en contentproviders overal ter wereld. De licenties kunnen verlopen als we deze niet vernieuwen. Hoewel we populaire content proberen te behouden, gelden de licentierechten van series en films voor een bepaalde periode, niet voor onbepaalde tijd. Daarom verdwijnen sommige titels van Netflix. Als een serie of film verdwijnt, betekent dit dat onze licentie-overeenkomst met de contentprovider wordt beëindigd.”

Waarom verdwijnen series?

Ook op deze vraag heeft Netflix meerdere antwoorden. In veel gevallen zijn de licentierechten simpelweg niet meer beschikbaar. Dan zijn deze ook niet meer te vernieuwen en verdwijnt er vanzelf een film of serie. Een andere reden is dat er onvoldoende vraag is. Als de kosten niet meer opwegen tegen de vraag, is het simpel om er de stekker uit te trekken. Verder zeggen ze dat er rekening wordt gehouden met seizoensgerelateerde of lokale factoren. Denk bijvoorbeeld aan de rechten van kerstfilms, waar niemand hoog zomer met 40 graden naar kijkt.

Het is maar goed dat Netflix jou ruim van tevoren een waarschuwing geeft dat sommige titels uit hun aanbod verdwijnt. Maar nu krijgen abonnees een nieuw probleem: advertenties. De kans is groot dat je je binnenkort door een x aantal reclames moet worstelen, voordat je aan een nieuwe aflevering van House of Cards kunt beginnen. Het is nog in een testfase, dus laten we hopen dat ze het alsnog van tafel vegen.

 

Heeft dit bericht jouw leven verrijkt en kun je niet wachten om het met je vrienden te delen? Gebruik dan snel één van de deelknoppen hieronder!

Category: Films & Series

Tags: