Hoe werkt de Nations League en wat heeft het EK 2020 ermee te maken?

Het WK Voetbal 2018 is bijna voorbij. We hoeven alleen nog maar te zien wie de strijd om het brons wint (België – Engeland) en wie natuurlijk de gouden cup wint (Frankrijk – Kroatië). Daarna gaan we ons focussen op het EK 2020 en de inmiddels beruchte Nations League. Deze twee toernooien zijn echter zó verwarrend geworden, dat we niet meer weten waar we na de zomer naar kijken. Tijd om helderheid te brengen en dus gaan we dieper in op de opzet van de Nations League, hoe deze werkt en op wat voor manier het verbonden is met het EK 2020.

Opzet Nations League

Om te beginnen is het belangrijk om te zeggen dat de Nations League NIET hetzelfde is als het EK in 2020. Vaak wordt er gedacht dat deze twee hetzelfde zijn, maar dat is dus niet zo.

De Nations League is een mini-competitie die opgedeeld is in vier divisies: A, B, C en D.

A is de divisie waarin de Europese toplanden zitten (waaronder Nederland), B heeft de iets minder grote landen, C heeft weer iets mindere landen en D heeft de klassieke dwergstaten als Gibraltar en Luxemburg.

Lees ook: de mooiste WK-goals van Oranje ooit!

Iedere divisie is opgedeeld in vier poules van drie landen. Word je groepswinnaar van poule A, dan ga je door naar een eindronde, die tussen vier landen gaat. Deze vindt in de zomer van 2019 plaats (volgend jaar dus al!). Word je laatste in jouw poule, dan degradeer je naar divisie B en lossen de poulewinnaars in die divisie jou af. Dit gebeurd bij alle vier de divisies, waardoor er een competitieopzet plaatsvindt.

Deze opzet gebeurt ook in de divisies B, C en D. Dit heeft te maken met de startbewijzen voor het EK 2020. Wie de absolute winnaar van zijn divisie wordt, is namelijk verzekerd van dit Europese toernooi. Dat betekent dus dat sowieso één klein land (Andorra, Luxemburg, etc.) zich óók kwalificeert.

nations-league-ek-2020-uitleg
Bron: UEFA

EK 2020

Het EK 2020 vindt in juni 2020 plaats. Hiervoor is geen gastland aangewezen, maar in plaats daarvan wordt het toernooi kriskras door Europa gehouden. Vrijwel ieder Europees land heeft een speelstad voor een wedstrijd of ronde gekregen waar het voetbalcircus tijdelijk zal landen. Zo vinden in Amsterdam bijvoorbeeld de groepswedstrijden van poule C  plaats, net zoals in Boekarest. De reden dat het toernooi in dertien verschillende landen wordt afgewerkt, is om het zestig jarig bestaan van het Europees Kampioenschap te vieren.

Plaatsing

Maar hoe zijn deze twee toernooien dan met elkaar verbonden? In maart 2019 vindt de EK-kwalificatie plaats, wat dus veel later is dan normaal. Daar zijn tien poules van vijf landen, waarbij de twee beste landen zich automatisch voor het EK plaatsen.

Dan blijven er echter nog vier startplaatsen over. Deze worden vergeven aan degene die in zijn divisie heeft gewonnen (zoals hierboven vermeld). Heeft de winnaar van een divisie in de Nations League zich ook via de EK kwalificatie geplaatst, dan gaat er een ticket naar het land wat door de winnaar is afgetroefd.

Nederland

Hoe ziet dan de route voor Nederland richting het EK in 2020 eruit? In de Nations League zitten ‘we’ in divisie A, in een poule met Duitsland en Frankrijk. De kans dat Oranje zich dus in de eindstrijd van dit toernooi mengt is bijzonder klein. Sterker nog, het lijkt er eerder op alsof we ons op kunnen maken voor divisie B, met landen als Turkije en Tsjechië.

Lees ook: met deze tenues gaat Nederland de komende wedstrijden spelen.

De andere manier is dus via de reguliere EK kwalificatie. Daarvan is nog niet bekend met welke andere vier landen Nederland gaat strijden om de eerste twee posities en rechtstreekse plaatsing voor het eerstvolgende grote toernooi.

 

Heeft dit bericht jouw leven verrijkt en kun je niet wachten om het met je vrienden te delen? Gebruik dan snel één van de deelknoppen hieronder!

Category: Sport

Tags: