vrijmibo-werk-introvert

Hoe overleef je de vrijmibo als je introvert bent?

Ook vandaag is het weer vrijdag en voor de hardwerkenden onder ons betekent dat maar één ding: de vrijdagmiddagborrel is om de hoek! Bijna kunnen we het bier openen en op het weekend proosten. Voor velen is de vrijmibo een heerlijk moment om in een ontsnappen sfeer met je collega’s te praten, maar dat geldt niet voor iedereen. Degenen die meer op zichzelf zijn proberen altijd onder deze borrel uit te komen. Behoor jij tot deze groep en wil je weten hoe je toch succesvol deze gelegenheid bij kunt wonen? Dan ben je hier aan het juiste adres.

Introvert

Laten we eerst voorop stellen dat je niet de vrijmibo overslaat, omdat je een hekel hebt aan je collega’s. Mocht dat wel zo zijn, dan is het wellicht tijd om met een schuin oog naar een nieuwe baan te kijken. Maar het heeft voornamelijk te maken met een kleine afkeer richting ‘small talk’.

Dit komt niet alleen doordat je hunkert naar diepgaande gesprekken (iets wat je doorgaans niet tijdens de vrijmibo vindt), maar ook door iets anders. Psychologe Ellen Hendriksen kwam er tijdens het schrijven van haar boek How to Be Yourself achter dat een gevoel voor schaamte de onderliggende gedachte is. Het heeft volgens haar te maken met gedachtes dat ze niet grappig genoeg zijn, een vreemde lach hebben of dat ze soms rare dingen zeggen.

Ellen benadrukt wel dat deze zorgen ongegrond zijn. “Vaak moeten mensen zich helemaal niet schamen”, vertelt Hendriksen aan Tonic Vice. “In realiteit kunnen anderen wél lachen om je grappen, vinden ze je lach leuk of merken ze het niet eens op als je een niet al te snuggere opmerking maakt.”

Tips vrijmibo

De vraag die nu rest is: hoe pak je als introvert de vrijmibo goed aan? Het makkelijkst is om van tevoren een aantal onderwerpen in je hoofd te hebben. Zo sta je minder snel met een mond vol tanden en heb je altijd iets om over te praten. Je vindt hier enkele goede tips en suggesties.

Een andere makkelijke manier om een gesprek aan te knopen, is door ergens op in te haken. Stel vragen, geef je mening of kijk alsof je aandachtig aan het luisteren bent. Neem anders nog een biertje tijdens de vrijmibo, of beter: biedt het aan je collega’s aan! Dan sta je in elk geval bekend als een niet-egoïstische drinker.

Wat door Ellen ook wordt aanbevolen, is om met een andere introverte collega een gesprek aan te knopen. Zij meent dat er altijd iemand is die zich ook een tikkeltje ongemakkelijk in deze situaties voelt. Begin dus met diegene een gesprek en wie weet wat er ontstaat!

Wil je écht een goede beurt op kantoor maken? Dan moet je met onze speciale vrijmibo-playlist op Spotify aankomen! Dan heb je muziek die voor iedereen leuk is én je hebt een manier om bij je collega’s punten te scoren.

 

Heeft dit bericht jouw leven verrijkt en kun je niet wachten om het met je vrienden te delen? Gebruik dan snel één van de deelknoppen hieronder!

Category: Bier

Tags: