Nee, we kunnen heel voorzichtig zeggen dat een aantal fans van Nike niet blij zijn met hun kersverse ambassadeur. De man die namelijk het nieuwste uithangbord van het beroemde kledingmerk is, is niemand minder dan American Football-speler Colin Kaepernick, quarterback van de San Francisco 49ers. Dit naar aanleiding van het dertigjarig bestaan van de campagne Just Do It!. Niks mis mee, zou je zeggen, maar in de Verenigde Staten is er een hoop kritiek op zijn benoeming. Sterker nog, sommige Nike-aanhangers verbranden als protest hun producten!
Colin Kaepernick
Met de tekst “Believe in something, even if it means sacrificing everything.” kondigde Kaepernick zijn komst in de Nike-familie aan. Deze tweet was maandagavond het startschot van een hoop commotie.
Believe in something, even if it means sacrificing everything. #JustDoIt pic.twitter.com/SRWkMIDdaO
— Colin Kaepernick (@Kaepernick7) 3 september 2018
Het gaat hier niet om de foto of de bijbehorende tekst, maar zijn (politieke) achtergrond. In 2016 maakte hij namelijk een nadrukkelijk statement tegen racisme en het beleid van de Amerikaanse president Donald Trump, door tijdens het volkslied op één knie te knielen. Er kwam daarna een mix van kritiek en lof over hem heen. Zo zou hij volgens de achterban van Trump disrespect voor de nationale vlag tonen. Voorstanders prezen Colin juist de hemel in, omdat hij zich duidelijk tegen racisme uitsprak en voor de zwarte mens opkwam.
Lees ook: walging om anti-Ajaxfoto: “toen 020 nog maar één ster had”
Nu de NFL-speler het nieuwste gezicht van Nike is, zijn er een hoop consumenten bij wie dit in het verkeerde keelgat schiet. Zo is de hashtag #boycotnike in het leven geroepen en zijn er zelfs mensen die hun Nike-spullen van het logo ontdoen.
Our Soundman just cut the Nike swoosh off his socks. Former marine. Get ready @Nike multiply that by the millions. pic.twitter.com/h8kj6RXe7j
— John Rich (@johnrich) 3 september 2018
First the @NFL forces me to choose between my favorite sport and my country. I chose country. Then @Nike forces me to choose between my favorite shoes and my country. Since when did the American Flag and the National Anthem become offensive? pic.twitter.com/4CVQdTHUH4
— Sean Clancy (@sclancy79) 3 september 2018
Honkbal
Wat Vrijmibro betreft wordt er hier krankzinnig overdreven, maar het laat wel zien hoe gevoelig de Amerikaanse politiek bij de bevolking ligt. Wie denkt dat het allemaal maar negativiteit op de sportvelden in de Verenigde Staten is, heeft het echter goed mis, Zo kreeg een vader op de honkbalvelden het predikaat held, nadat hij zijn kinderen beschermde tegen een vliegende honkbalknuppel.
Bron beeld: screenshot YouTube
Heeft dit bericht jouw leven verrijkt en kun je niet wachten om het met je vrienden te delen? Gebruik dan snel één van de deelknoppen hieronder!