jeff-bezos-werknemers-amazon

Jeff Bezos test op deze manier de loyaliteit van zijn werknemers

Hij bezit één van de machtigste bedrijven ter wereld, heeft een bankrekening waar vrijwel niemand aan kan tippen en staat bekend om zijn onorthodoxe manier van werken. Je kunt rustig zeggen dat het Amazon-oprichter Jeff Bezos behoorlijk voor de wind gaat. Om ervoor te zorgen dat zijn personeel met de neus dezelfde kant op staat, heeft hij een bijzondere manier ontwikkelt om de loyaliteit van iedereen te testen.

“Aanvaard dit bod niet”

Één keer per jaar stuurt Jeff Bezos naar al zijn 566.000 werknemers een mail waarin hij hen een keuze voorlegt: pak 5.500 dollar en neem ontslag, om vervolgens nooit meer terug te keren, of blijf bij Jeff werken. Om het allemaal nog wat gecompliceerder te maken staat er in de kop van de mail de tekst “Aanvaard dit bod niet”. Volgens Jeff Bezos zelf is het niet iets om achteloos ja of nee op te zeggen: “We willen dat de mensen even tijd nemen om na te denken over wat ze echt willen. Wanneer een werknemer tegen zijn zin ergens lang blijft, is dat op de lange termijn funest voor hem en voor het bedrijf.”

Toch zullen meer mensen dan dat hij zelf zal willen hier ja op zeggen. Eind 2017 werd namelijk bekend dat een groot deel van de werknemers van Amazon in Engeland onderbetaald worden. Voor werkweken van 55 uur krijgen ze gemiddeld 9,16 euro per uur. Met andere woorden: veel te weinig.

Zappos

Overigens is Amazon niet het eerste bedrijf wat deze techniek toepast. Schoenenbedrijf Zappos (overgenomen door Amazon in 2009) voerde dit concept al langere tijd uit. Enige verschil is hier dat Zappos een lager bedrag toepaste, namelijk 1.000 dollar. Toch is het een veel moeilijkere afweging wanneer het bedrag vervijfvoudigd wordt. Er zullen veel werknemers zijn die alsnog voor de bijl gaan. Al is het maar voor een zakcentje tijdens de vakantie.

 

Heeft dit bericht jouw leven verrijkt en kun je niet wachten om het met je vrienden te delen? Gebruik dan snel één van de deelknoppen hieronder!

Category: Nieuws

Tags: