geflopte-talenten-voetbal-adu-kerlon-bojan

Deze elf voetballers staan nu bekend als de grootste ‘geflopte talenten’

Meer dan eens krijgen jonge voetballers het stempel op hun voorhoofd van ‘talent’. De één heeft dan de potentie om de top van de Eredivisie te halen, de ander kan het zomaar maken in het buitenland en een kleine, exclusieve groep wordt gezien als de ‘nieuwe Ronaldo’ of ‘betere versie van Messi’. En je raadt het al, veel spelers kunnen de druk niet aan en falen hopeloos in die missie. Dat zijn de spelers op wie we ons vandaag focussen.

Niemand twijfelde eraan dat ze het zouden maken en toch ging er op de weg naar de top iets mis. Tijd om een elftal op te stellen van geflopte talenten!

Elftal geflopte talenten

Doelman:

Franck Grandel
Oké, niet het grootste keeperstalent ter wereld, maar we kunnen rustig stellen dat hij zijn potentie bij FC Utrecht niet heeft waargemaakt. Sterker nog, de Fransman maakte zoveel blunders dat een ‘Grandelletje’ inmiddels een waar begrip is geworden. Na zijn avontuur in de Domstad keepte hij nog voor een aantal Franse ploegen (Dijon, Dunkerque) totdat hij het bij de reserves van Troyes zijn handschoenen aan de wilgen hing.

Verdediging:

Royston Drenthe
De wereld lag aan zijn voeten toen hij in 2007 als 20-jarige jongen bij Real Madrid arriveerde. Sterker nog, in zijn eerste wedstrijd schoot hij fenomenaal raak tegen Sevilla in de Spaanse Supercup! Daarna begon zijn mentaliteit parten te spelen en ging zijn carrière langzaam maar zeker als een nachtkaars uit. Bij onder meer Hércules, Everton, Alania Vladikavkaz en Kayseri Erciyesspor liep het niet zoals gepland, waarna hij in 2017 op zijn 29ste stopte. Nu gaat hij als rapper door het leven (Roya2Faces).

Breno
De Braziliaan had jarenlang in de verdediging van Bayern München kunnen fungeren als opvolger van Lúcio, maar het lot bepaalde anders. Hij speelde weinig in Beieren en een uitleenbeurt aan Nürnberg leverde ook nauwelijks speeltijd op. Tot overmaat van ramp werd hij in 2011 als 21-jarige veroordeeld tot bijna vier jaar gevangenis, wegens brandstichting. Inmiddels staat hij in zijn geboorteland onder contract bij Vasco da Gama, maar ook daar kan hij geen potten breken.

Steven Taylor
Gerenommeerde Football Manager-spelers twijfelden er in 2005 niet aan dat hij binnen een paar jaar in het Engelse nationale team naast Rio Ferdinand of John Terry zou spelen. Vele blessures hielden dat echter tegen. Hij kwam weliswaar tot een knappe 215 duels voor Newcastle United (de club waar hij debuteerde), maar in 2016 vertrok hij naar Amerika, waar hij weinig succesvol voor Portland Timbers uitkwam. Nu bivakkeert Taylor in de League One, bij Peterborough United.

Anthony Vanden Borre
Samen met Vincent Kompany de twee grootste talenten in de verdediging van Anderlecht. Maar waar Kompany nog een rijke loopbaan bij Manchester City en de Rode Duivels opbouwde, ging het langzaam maar zeker minder met Tony. Via mislukkingen bij Fiorentina, Genoa en Portsmouth keerde Vanden Borre in 2011 terug in België, bij Genk. Ook een tweede periode bij Anderlecht bleek geen succes, waarna hij nog even in Congo bij grootmacht TP Mazembe ging ballen. In 2017 vond hij het echter mooi geweest.

Middenvelders:

Ouasim Bouy
Werd door velen bestempeld als de natuurlijke opvolger van Wesley Sneijder, maar in 2012 keerde het talent Ajax de rug toe en hij verkaste naar Juventus. Daar gooide een vreselijke blessure van zijn voorste kruisband roet in het eten. Verhuurperiodes aan Brescia, HSV, Panathinaikos, PEC Zwolle en Palermo hielpen spijtig genoeg ook niet. Momenteel wordt Bouy door Leeds United verhuurt aan Cultural Leonesa, dat uitkomt in de Segunda División B. Een behoorlijk aantal clubs voor een jongen van 25.

Freddy Adu
Het schoolvoorbeeld van een geflopt talent. Als 14-jarige werd hij bij DC United de hemel in geprezen en gebombardeerd als ‘nieuwe Pelé’. Tijdens het jeugd-WK in 2005 in Nederland kon hij die status echter niet waarmaken (Lionel Messi wel. Schijnt nu vrij aardig te voetballen).

Lees ook: de topspelers die het WK voetbal moeten missen

Ook Adu heeft inmiddels een waslijst aan clubs op zijn CV staan: DC United, Real Salt Lake, Benfica, AS Monaco, Belenenses, Aris, Rizespor, Philadelphia Union, EC Bahia, FK Jagodina, KuPS Kuopio, Tampa Bay Rowdies en Las Vegas Lights. Freddy Adu is pas 29 jaar.

Kerlon
Na zijn ‘zeeleeuwdribbel’ wist iedereen het zeker: dit wordt een grote. Nog maar 17 jaar en in 2005 bij Cruzeiro gezien als de ‘nieuwe Ronaldinho’. Spoilers: dit maakte hij niet waar. In Amsterdam kunnen ze erover meepraten, want een verhuurperiode van Internazionale naar Ajax in 2009/2010 leverde hem maar liefst nul speelminuten op. Mede door hevig blessureleed zette Kerlon na een lange lijst aan werkgevers in 2017 een punt achter zijn loopbaan. Ook Kerlon staat inmiddels bekend als een ultiem geflopt talent.

Aanvallers:

Isaac Cuenca
Debuteerde onder Guardiola in de hoogtijdagen van FC Barcelona, maar met een voorhoede van Pedro, Messi en Villa kon hij weinig minuten maken. Het gevolg: een verhuur aan Ajax in 2013. En met drie duels achter zijn naam leverde dat bijzonder weinig op. Ook daarna had Cuenca het moeilijk, getuige zijn korte periodes bij Deportivo, Bursaspor en Granada. Nu voetbalt de Spaanse vleugelspits bij Hapoel Beer Sheva. Of beter gezegd: hij staat er onder contract.

Bojan Krkic
Had je in 2006 gezegd dat Bojan Krkic ooit Raúl zou onttronen als topscorer aller tijden van Spanje, dan had iedereen je geloofd. Maar toen hij in 2011 verkaste naar AS Roma was dat geloof bij velen al verdwenen. Bij Roma, AC Milan, Ajax, Stoke City en Mainz kon hij de hoge verwachtingen niet waarmaken. Momenteel speelt Bojan op huurbasis bij Deportivo Alavés, maar ook daar is hij geen schim van de jongen die in zijn jeugdjaren meer dan 900 keer doel trof.

Kennedy Bakircioglu
Nu lachen we om deze naam, maar bij Championship Manager 2001 was hij het supertalent dat iedereen in zijn team wilde hebben. Iemand die dat ook wist was Bakircioglu zelf. In een interview tegenover Pundit Arena vertelde hij dat hij zichzelf vaak transfereerde naar United of Barcelona, waar hij vaak Beckham en Ronaldinho passeerde om zelf beter te presteren. In het echt ging het hem iets minder af. Na FC Twente en Ajax volgden Racing Santander en Hammarby IF, waar hij sinds 2012 speelt.

Spelers van Football Manager kennen deze spelers uiteraard al en kunnen zonder moeite nog drie elftallen van geflopte talenten samenstellen. Lees hier hun gekste ervaringen met het voetbalspel en waarom ze zich er zo in verliezen!

Bron beeld: Flickr

 

Heeft dit bericht jouw leven verrijkt en kun je niet wachten om het met je vrienden te delen? Gebruik dan snel één van de deelknoppen hieronder!

Category: Sport

Tags: