Spanje-FIFA-wk

“FIFA dreigt Spanje van WK in Rusland te verbannen”

Wie hier alleen de kop leest, vermoedt dat het om een slechte grap gaat, maar niks is minder waar. Het Spaanse voetbalelftal dreigt mogelijk alsnog te ontbreken op het wereldkampioenschap voetbal in Rusland in 2018. Volgens de Spaanse krant El País is de FIFA niet gediend van het voorstel van de Hogere Raad voor Sport in Spanje om verkiezingen voor een nieuwe voorzitter uit te schrijven. Volgens de wereldvoetbalbond is dit een vorm van overheidsinmenging in de Spaanse voetbalbond. Iets wat strikt verboden is, waardoor een uitsluiting van de wereldkampioen van 2010 dreigt.

Lees ook: Robinho: van ‘nieuwe Pelé’ naar groepsverkrachter

Het dreigement van de FIFA wordt in dit geval vooral gezien als een voorzorgsmaatregel, om ervoor te zorgen dat de kans dat de overheid in Spanje zit met deze verkiezingen gaat bemoeien nihil is. Toch is de situatie minder simpel dan het zich momenteel voordoet. Door de arrestatie van de huidige voorzitter, Angel Marial Villar (op verdenking van corruptie), afgelopen zomer wil de overheid dat er een nieuwe verkiezing komt. Tel daar het feit dat Villar niet op wil stappen en ad-interim Juan Lerrea hem steunt bij op en je zit met een puinhoop die zijn weerga niet kent.

Overheidsinmenging is iets wat door de wereldvoetbalbond zeer serieus wordt genomen. De afgelopen twee jaar werden kleinere lidstaten als Thailand, Koeweit, Pakistan, Mali en Soedan om die reden geschorst. In 2008 kwam Spanje om dezelfde reden ook al eens in aanraking met de FIFA. Toen werd door toenmalig voorzitter Sepp Blatter geen actie ondernomen.

 

Nederland op WK?

Betekent dit nieuwsbericht dat Nederland toch nog naar het WK in Rusland gaat. Waarschijnlijk niet. In de kwalificatiepoule van Spanje zat ook Italië, waardoor zij daar veel meer aanspraak op maken. Zij werden achter La Roja tweede en slaagden er niet in om zich via de play-offs te plaatsen voor het grootste landentoernooi ter wereld. Zweden bleek toen over twee wedstrijden te sterk (1-0, 0-0). Het was voor het eerst sinds 1958 dat La Squadra Azzurra verstek moest laten gaan op dit evenement. Nu gloort er voor hen een ministreepje licht aan het eind van de tunnel. Voor Nederland blijft het echter ijdele hoop.

Bron beeld: Twitter Sergio Ramos

 

Heeft dit bericht jouw leven verrijkt en kun je niet wachten om het met je vrienden te delen? Gebruik dan snel één van de deelknoppen hieronder!

Category: Sport

Tags: