bourne-actiefilm-shaky-cam

‘The Bourne’ is de schuldige voor alle shaky cam actiefilms

Iedereen houdt van een lekkere actiefilm. Het heeft een heel aardig verhaal, een paar A-celebs uit Hollywood nemen de hoofdrollen op hun rekening, de explosies en andere stunts zijn magnifiek en de vechtscènes zien er bijzonder gelikt uit. Voor het geval je het niet doorhad: dit is de omschrijving van een actiefilm vóór 2007. Sinds het verschijnen van The Bourne Ultimatum is dit genre namelijk voorgoed veranderd. En dat heeft te maken met één belangrijk aspect: ‘shaky cam’.

Reden shaky cam

‘Shaky cam’ (of ‘shaky camera’ voluit) werd in de laatste film van The Bourne-trilogie geïntroduceerd door regisseur Paul Greengrass. Waar voorheen in actiefilms de camera zo stil mogelijk werd gehouden om alles goed in beeld te brengen (vooral bij martial arts-films als Crouching Tiger, Hidden Dragon) wordt dit principe bij The Bourne uit het raam gegooid. Greengrass probeert je namelijk door middel van een hevig schokkende camera mee te nemen in de chaotische wereld van Jason Bourne. En bij vechtscènes is dat niet anders. Bij deze film slaagden de makers er in om dit op perfecte wijze in kaart te brengen, maar met een ‘shaky cam’ is de lijn tussen overzicht en chaos voor de kijker extreem dun.

Lees ook: Bekijk vanavond nog deze zes vette actiefilms!

Een goede actiescène met shaky camera moet aan de voldoende criteria voldoen om het overzichtelijk te houden:

  • veel wide angles om het overzicht te behouden
  • de belangrijkste voorwerpen (middelen die tijdens vechtscènes worden gebruikt, of gezichtsuitdrukkingen) zijn centraal in de camera zichtbaar
  • geen moment wordt herhaald of enkel uit een andere perspectief in beeld gebracht. Ook worden er geen fragmenten van een dergelijke scène weg gemonteerd.

Slechte voorbeelden shaky cam

Bij The Bourne – mits Paul Greengrass aan het roer is – slagen ze er altijd weer in om de techniek van een ‘shaky cam’ goed uit te voeren. En zoals het vaker met succesvolle concepten gaat, wordt deze meer dan eens gekopieerd. Probleem hierbij is dat vrijwel geen één film erin is geslaagd dit op een juiste manier te doen. Bij films als Taken 2 en Colombiana wordt hier bijvoorbeeld hopeloos in gefaald.

De video die hieronder te zien is, laat bijvoorbeeld zien hoe Liam Neeson in Taken 2 via tien verschillende cameraposities over een hek springt, enkel om het er spannender uit te laten zien.

 

Heeft dit bericht jouw leven verrijkt en kun je niet wachten om het met je vrienden te delen? Gebruik dan snel één van de deelknoppen hieronder!

Category: Films & Series

Tags: