Tom-Dumoulin-Giro-gewonnen

Tom Dumoulin wint Giro en is officieel een sportlegende!

Hij doet het, wat een prestatie! Op zijn specialiteit, de tijdrit, weet Tom Dumoulin de Giro d’Italia te winnen en schrijft hij een grote Ronde op zijn naam. Met een nipte voorsprong op Nairo Quintana, Vicenzo Nibali en Thibaut Pinot pakt Dumoulin het roze en beklimt hij in Milaan de hoogste tree van het podium. Zo wordt de honderdste Ronde van Italië voor het eerst door een Nederlander gewonnen. En dat is bijzonder. Sterker nog, het is een prestatie van wereldformaat!

En onverdiend is het zeker niet, want de Limburger wist al eerder twee etappes met glans te winnen. Een daarvan een tijdrit, de ander een zware bergrit. Zo wordt hij nu al vergeleken met wielerlegende Miguel Indurain.

Jan Janssen en Joop Zoetemelk

Met de winst schaart Dumoulin zich in een rijtje met Jan Janssen en Joop Zoetemelk. Zij wisten beide zowel de Tour de France als de Vuelta Ciclista a España te winnen. De Giro was echter andere koek, want daar was een Nederlander nooit eerder succesvol. En zo komt er een nieuw iemand in het rijtje van mensen die een grote Ronde weet te winnen.

Erik Breukink
Toch was er wel een renner die heel dicht bij de eindzege in de ‘Italiaanse Tour de France’ was. Erik Breukink kwam één keer gevaarlijk dicht in de buurt. In 1988 wist hij de veertiende etappe op heroïsche wijze op zijn naam te schrijven, maar pakte hij net niet de eindoverwinning. Op bijna twee minuten finisht hij van de Amerikaan Andy Hampsten.

Sportgeschiedenis

Hoe bijzonder is deze overwinning precies? Nou, je kunt gerust zeggen dat Tom Dumoulin voor Nederland sportgeschiedenis heeft geschreven. Zonder enige twijfel past dit in het rijtje van de EK-winst van Oranje in 1988, de drie gouden medailles van Inge de Bruijn op de Olympische Spelen in Sydney en Richard Krajicek die Wimbledon won.

Dus Tom, eindbaas, van harte en Nederland drinkt er één op je!

 

Bron foto: Instagram Giro d’Italia

 

Heeft dit bericht jouw leven verrijkt en kun je niet wachten om het met je vrienden te delen? Gebruik dan snel één van de deelknoppen hieronder!

Category: Sport

Tags:

2 comments

Comments are closed.